zupy07.10.201460714
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym
Smacznego
czytaj przepis

Sycąca, gęsta, rozgrzewająca. Pyszna! Kremowa konsystencja, delikatny posmak imbiru i słodycz dyni sprawiają, że kociołek zostaje wymuskany do spodu. W zeszłym roku robiłam krem z dyni, teraz postanowiłam urozmaicić go pieczoną papryką. I to był świetny pomysł. Polecam!

Składniki:
1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz
Wykonanie:
Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka,
seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w
180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z
bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy
warzywa będą miękkie,dodać serek i zmiksować, następnie doprawić do
smaku. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Keks
na słodko
Koktajl zielony
na słodko
Ekspresowa wiosna na talerzu
Komentarze

14 responses to “Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym”

  1. robiłam już zupę z dyni chyba za wszystkie sposoby, ale z papryką… jeszcze nie 🙂 człowiek uczy się całe życie!

  2. Ola says:

    w tym roku jeszcze nie robiłam, a olbrzymia dynia czeka już na swoje 5 minut:)

  3. W kuchni Uli says:

    Mniam!

  4. Marta says:

    kremy dyniowe to moje ulubione jesienne obiady, a czasem też kolacje 🙂
    najbardziej lubię z curry, ale kocham właściwie wszystkie
    Twoją zupkę zjadłabym z przyjemnością!

    • Marta says:

      polecam posypać krem już na talerzu prażonymi pestkami dyni, bajka po prostu 🙂

  5. Fantastyczny kolor! Ciekawy dodatek papryki i imbiru! 🙂

  6. Pyszne, pyszne są zupy dyniowe. Uwielbiam ich słodycz i kolor. Wszystko można z nimi wyczarować dodając ciekawe składniki, tak jak ty dodałaś paprykę. Pysznie 🙂

  7. Asia W says:

    z dynią można czarować 🙂 I u Ciebie w przepisie się to potwierdza 🙂 super połączenie :)))

  8. AZgotuj! says:

    ja sobie ją wyobrażam delikatną:)

  9. DżemDżus says:

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju dyniowe wariacje zupy. Pycha

  10. jak apetycznie wygląda ta zupka i kolor jaki śliczny

  11. Anika says:

    Uwielbiam takie zupki:)

  12. Diane Clark says:

    Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

  13. Anna Dickens says:

    Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I’m impressed! Very useful information specially the ultimate section I take care of such info a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thanks and best of luck.

Leave a Reply to Krystyna Boner Cancel reply

Your email address will not be published.