na słodko21.10.201436218
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem
Smacznego
czytaj przepis

To bardzo proste, jesienne ciasto, które robi się naprawdę szybko, gdyż zarobionego ciasta nie trzeba schładzać. Od razu wylepia się nim foremkę, wykłada owoce i zapieka. Ciasto jest cieniutkie, bardzo delikatne, więc zalecam ostrożność przy krojeniu. Na sam koniec chmurka cukru pudru i smaczny, pachnący cynamonem deser gotowy!

Składniki: 125g mąki pszennej, 125g masła,75g cukru pudru, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego, 400g śliwek, 1,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki brązowego cukru, kakao, cukier puder
Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść szybko. Naczynie do tarty wylepić ciastem. Tym razem nie chłodziłam ciasta. Umyte, wypestkowane i przepołowione śliwki układać naciętą stroną do góry. Posypać cynamonem, brązowym cukrem, użyłam muscavado oraz starłam cocao sticks. Piec w 190C przez 30-40minut.Przestudzone posypać niewielką ilością cukru pudru.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Deser z kiwi i sosem jogurtowo-karmelowym
serniki pieczone
Sernik banoffee i parę zdań wyciągniętych z mojej książki…
podróże
Paryskie wakacje
Komentarze

18 odpowiedzi na “Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem”

  1. Już czuję jak pachnie śliwkami, cynamonem…. mniam, mniam. Pyszności 🙂

  2. Mniam, ale to wygląda pysznie.

  3. Ola pisze:

    o rany, musi być aromatyczne!

  4. Kasia pisze:

    Składniki jak na zimowe ciasto, musiało pięknie pachnieć w domu podczas pieczenia 🙂

  5. gin pisze:

    Takiej tarcie nie można się oprzeć 🙂

  6. Marzena pisze:

    Przypomina mi ciasto z monachijskiej piekarni, które robiłam jak pracowałam na studiach na wakacje:-)

  7. Anika pisze:

    Uwielbiam właśnie takie ciasta!! Proste, a jakże smaczne!!:) Narobiłaś mi nim smaka!!

  8. Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

  9. Owen Kerr pisze:

    Good way of explaining, and nice paragraph to take data about my presentation focus, which i am going to deliver in school.

  10. Liam Greene pisze:

    I have read so many articles or reviews on the topic of the blogger lovers however this piece of writing is actually a pleasant post, keep it up.

  11. Thomas Avery pisze:

    The information mentioned within the write-up are a few of the best readily available

Pozostaw odpowiedź Krystyna Boner Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.