na słodko24.10.201446813
Tort pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową
Smacznego
czytaj przepis
To tort na pierwszy, słodki roczek mojej córeczki.
Z nutą pomarańczy i czekolady. Konfitura z moreli nadaje wspaniały, orzeźwiający smak, a kajmak osładza ten uroczysty wypiek.
Nie potrafię piec tortów zapierających dech w piersiach. Pięknych, elegancko ozdobionych, prawie jak z obrazka. Powoli dopiero nabieram wprawy w tortowych tworach. Nie jestem zwolenniczką kolorowych barwników, sztucznych mas, lukrów i niejadalnych ozdób, dlatego postawiłam na prosty, klasyczny tort ze słodką i orzeźwiającą nutą bez niepotrzebnych dodatków.

I niech dalsze latka także będą radosne i słodkie!

Składniki:
biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 łyżeczka esencji waniliowej
masa pomarańczowa: 200g serka mascarpone, 2 łyżki śmietanki kremówki, 1 łyżeczka olejku pomarańczowego, 2 łyżki soku z pomarańczy, skórka otarta z połowy pomarańczy, 4 łyżki masy kajmakowej
masa czekoladowa: 150g serka mascarpone, 4 łyżki śmietanki kremówki, 4 łyżki masy kajmakowej, 4 łyżki kakao
dodatki: herbata do naponczowania biszkoptowych blatów, konfitura morelowa, kawałki pomarańczy, płatki migdałowe, krakersy
Wykonanie:
biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem odrobiny soli. Pod koniec ubijania przesiać cukier puder, zmiksować. Do piany dodawać po żółtku. Następnie wlać esencję i przesiać mąki. Na tym etapie masę delikatnie przemieszać drewnianą łopatką lub użyć najniższych obrotów miksera. Ciasto przelać do tortownicy (ja użyłam małej, 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w 18-70-180C. 
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
masa pomarańczowa: w rondelku zmiksować serek ze śmietanką, dodać kajmak, olejek pomarańczowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, następnie otartą skórkę. Krótko zmiksować. Schłodzić w lodówce.
masa czekoladowa: serek zmiksować z kajmakiem i śmietanką, dodać kakao i ponownie krótko zmiksować. (!) jeśli masa będzie zbyt gęsta, można delikatnie próbować rozrzedzić ją śmietanką kremówką, dodając ją z wyczuciem i sprawdzając stan masy. Schłodzić w lodówce.
Tort: dolny blat naponczować i posmarować konfiturą morelową, wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim naponczowanym blatem. Ponownie posmarować konfiturą. Wyłożyć masę pomarańczową, zostawiając 3 jej łyżki do wysmarowania wierzchu i boków tortu. Przykryć trzecim naponczowanym blatem. Cały tort posmarować pozostałą masą pomarańczową.
Udekorować płatkami migdałowymi, boki obłożyć krakersami. Schłodzić w lodówce.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.2
serniki pieczone
Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem
inne
Świat okiem dziecka, czyli recenzja książki Magdaleny Witkiewicz “Lilka i spółka” – wpis czytelniczy
Komentarze

13 responses to “Tort pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową”

  1. Asia W says:

    Torcik piękny nie musisz mieć kompleksów 🙂 Czasem te z obrazka tylko ładnie wyglądają a a smak zostawia wiele do życzenia 🙂 Sto lat dla córci 🙂

  2. Najsmaczniejsze są torty dla… dzieci. Bo są takie właśnie naturalne, bo wkładamy w nie tyle serca, bo robimy je dla najukochańszych odbiorców 🙂

    • Masz rację, Krysiu 😉 Choc torcik zrobiony z sercem, to (nie)stety, mój mały szkrab nie przepada za słodkimi smakami…na razie! 😉

  3. Kasia says:

    Najsłodsze życzenia i całuski dla Twojej córeczki i dla Ciebie, droga mamusiu! :))
    Tort musiał być bardzo smaczny, bo czekolada i pomarańcze to bajeczne połączenie 🙂

  4. Anika says:

    Torcik wygląda smaczniutko i słodziutko:-) Ślinka cieknie!!!

  5. Back Taste says:

    Na bogato widzę:) Renula szalejesz:)

  6. Ola says:

    a Mała próbowała?:)

  7. gin says:

    Wygląda cudownie 🙂
    Najlepszy życzenia dla małej jubilatki 🙂

  8. Marta says:

    oj lubię połączenie czekolady i pomarańczy…. sto lat życzę 🙂

  9. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great web site.

  10. Amy Miller says:

    I like what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting! Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.

  11. Excellent site you have got here.. It’s difficult to find quality writing like yours nowadays.I truly appreciate individuals like you! Takecare!!

Leave a Reply to Renata Czelny-Kawa Cancel reply

Your email address will not be published.