na słodko28.11.201445413
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną
Smacznego
czytaj przepis

Przepyszne, słodkie bułeczki, które długo pozostają świeże. Idealne na śniadanie z ciepłym mlekiem lub jako słodka, zimowa kolacja.
Nadzienie powstało po rzucie oka na zawartość lodówki. Jabłko, ricotta i świeża żurawina. 
Pyszne połączenie!

Składniki na 14 bułeczek:
50g świeżych drożdży
250ml mleka
2 żółtka
100g cukru pudru
80g masła
500g mąki pszennej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2 jabłka
100g serka ricotta
100g świeżej żurawiny
1 jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie: przygotować rozczyn ze 125ml ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i drożdży. Składniki rozmieszać w naczyniu, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników – mleko, cukier, żółtka, esencję, roztopione masło i mąkę. Zagnieść ciasto, wyrabiając ok.8-10minut. Ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5cm na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować ricottą. Na serek wyłożyć cienko pokrojone plastry jabłek oraz wyłożyć żurawinę. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Piec w 180C przez 45-50 minut.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Marokańskie cappuccino
na słono
Włoski chlebek drożdżowy z mozzarellą, orzechami i oliwkami
na słodko
Zapiekane jabłka i gruszki pod kruszonką
Komentarze

13 responses to “Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną”

  1. Anika says:

    Wow, ale smakowicie wyglądają!!:-)

  2. Bułeczki, wyglądają bardzo apetycznie!

  3. Ola says:

    póżnojesienne a może wczesno zimowe smaki:)

  4. Ivka says:

    Marzę o takim śniadaniu!

  5. gin says:

    O mniam, z takim nadzieniem to zdecydowanie coś dla mnie 🙂

  6. Olka says:

    Pycha, pycha 🙂 fajne jesienne nadzienie… muszę zrobić!

  7. Jason Clark says:

    You’ve made some good points there. I looked on the internet for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  8. Gordon Bell says:

    whoah this weblog is wonderful i love reading your articles. Keep up the great work! You recognize, lots of individuals are looking round for this information, you could aid them greatly.

  9. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this website. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  10. Steven Grant says:

    Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

  11. Jack Newman says:

    I wanted to post a brief note to be able to express gratitude to you for these wonderful guides you are placing here. My time consuming internet investigation has finally been honored with brilliant know-how to exchange with my co-workers. I d declare that many of us readers are unequivocally fortunate to be in a fantastic network with very many outstanding people with helpful secrets. I feel very much lucky to have come across your web site and look forward to plenty of more fabulous times reading here. Thank you once again for a lot of things.

Leave a Reply to Olka Cancel reply

Your email address will not be published.