na słodko02.01.201557422
Deser makowo-piernikowy z konfiturą
Smacznego
czytaj przepis
Witajcie w Nowym Roku!
Dziś bardzo smaczna i lekka propozycja na słodki deser.
Serek połączyłam z makiem, a warstwy wykonałam z pokruszonych pierników i korzennych ciasteczek.
Pachnie pomarańczą.
Może wypróbujecie go w ten nadal świąteczny czas?
Deser zimowy, korzenny i z pewnością raczący nawet te wymagające podniebienia!
Polecam!

Składniki: (na 4 porcje)
200g pierniczków toruńskich
8 sztuk ciasteczek korzennych
300g serka śmietankowego np. Philadelphia
1 pomarańcza
2 łyżeczki konfitury np.pomarańczowej lub morelowej
70g maku
smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
2 łyżeczki rodzynek 
czekoladowe kropelki
Wykonanie:
Mak (50-70g) zalać wodą,
gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie.
Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny oraz namoczonymi
wcześniej rodzynkami. Przygotować masę z serka i maku: w naczyniu umieścić serek, dodać masę
makową oraz 3 łyżeczki soku z pomarańczy. Posłodzić konfiturą.
Do pucharków pokruszyć na spód pierniki. Wyłożyć po dwie, trzy kopiate łyżeczki
masy makowej. Następnie na masę pokruszyć korzenne herbatniki. Na sam
koniec wyłożyć pozostałą masę, wyrównując brzegi.
Deser udekorować kropelkami czekoladowymi lub startą czekoladą oraz otartą skórką z pomarańczy.Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
Świat okiem dziecka, czyli recenzja książki Magdaleny Witkiewicz “Lilka i spółka” – wpis czytelniczy
na słodko
Ciasteczka czekoladowe
na słodko
Szarlotka z hibiskusem i jagodą goji
Komentarze

22 responses to “Deser makowo-piernikowy z konfiturą”

  1. wygląda cudnie!

  2. kusisz tymi smakołykami 🙂
    wszystkiego co najpiękniejsze w Nowym Roku :*****

  3. Natalia K says:

    Kochana, ale narobiłaś mi apetytu tym deserkiem!
    Wygląda wspaniale i pięknie:)
    ściskam mocno i cieplutko

  4. Arleta S says:

    wygląda przepysznie 🙂

  5. Kusząco wygląda. Pewnie nie trzeba na niego długo zapraszać 🙂

  6. Mniam, zjadłabym takie cudo 🙂

  7. Ola says:

    Ale fajny pomysł! Szczęśliwego Nowego ROKU!

  8. Anika says:

    Świetny pomysł!:-)

  9. zblogowani says:

    Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4900 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

  10. Martha says:

    Wow, taki deser wygląda bosko!
    Idealne połączenie smaków! *.*
    Szczęśliwego 2015! 🙂

  11. Monika says:

    Wypróbuję na pewno:)

  12. Karmel says:

    na pewno smakuje rewelacyjnie:) uwielbiam takie smaki i aromaty!

  13. Musiał być pyszny…

  14. gin says:

    Mmm, jestem pewna, że smakował wybornie 🙂

  15. Amber says:

    Pysznie!

  16. O tak zjadłabym taki deser!
    Pozdrawiam Noworocznie, wszystkiego dobrego 🙂

  17. Mmm pysznie 🙂

  18. Agata Koton says:

    Lubię kremowe desery do wyjadania łyżeczką! Pomarańczowy akcent wskazany zimą. Rewelacja!

  19. Ależ to pysznie wygląda!!

  20. O jeny… już po świętach a my nadal mamy ochotę na takie przysmaki 🙁 a już szczególnie na deser z pierniczkami!

  21. That’s some inspirational stuff. Never knew that opinions might be this varied. Thanks for all the enthusiasm to supply such helpful information here.

  22. Dan Bailey says:

    Admiring the persistence you put into your website and detailed information you offer. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

Leave a Reply to Dan Bailey Cancel reply

Your email address will not be published.