zupy26.01.201597529
Zupa z suszonych pomidorów z ziołowym serkiem
Smacznego
czytaj przepis
Zabawnie wyszło.
Mailowałyśmy w sobotę kilka razy. W końcu musiało zejść na temat kuchni. Okazało się, że ja piekę sernik, a ona gotuje zupę. Ja w Małopolsce, ona na Śląsku. W kolejnym mailu podała mi przepis. Zupa z suszonych pomidorów. Hm, hm, hm… Receptura dania wydała mi się smaczna, więc przepis szybko skopiowałam i wydrukowałam.
W niedzielę już cieszyliśmy podniebienia tą przepyszną zupą! A smakowała bardzo.
Mailowałyśmy w niedzielę późnym wieczorem. Ja w Małopolsce, ona na Podkarpaciu.
W końcu musiała nam rozmowa zejść na temat kuchni. Okazało się, że moją niedzielną zupę ona ugotuje w poniedziałek.
Czy jeszcze trzeba ten przepis polecać?

 

 

Składniki:
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
1 puszka pomidorów
1,5litra bulionu mięsno-warzywnego
1 por
1 cebula
1 ząbek czosnku
150g serka śmietankowego z ziołami
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
Wykonanie: na oliwie z
suszonych pomidorków podsmażamy cebulkę i pora pokrojone w plastry,
dodajemy przekrojony ząbek czosnku. W garnku podgrzewamy bulion,
dodajemy pomidory razem z pulpą, wrzucamy pokrojone suszone pomidory.
Dodajemy podsmażonego pora i cebulkę. Całość mieszamy, gotujemy
kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy serek. Całość miksujemy.
Podajemy z kleksem śmietany i natką.
*w oryginalnym przepisie zamiast serka ziołowego był serek mascarpone, a także bazylia suszona i oregano
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato
serniki pieczone
SERNIK DOSKONAŁY
na słono
CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain
Komentarze

29 responses to “Zupa z suszonych pomidorów z ziołowym serkiem”

  1. Bardzo lubię taką zupę – krem 🙂
    Smacznie wygląda!

  2. Pyszna zupka 🙂 uwielbiam kremy. Twoja prezentuje się bardzo apetycznie 🙂

  3. Szybko, smacznie i jaki efekt… Wspaniały. Pyszna pożywna zupa krem. Co za kolor!

  4. Cherry Belle says:

    Jejjj jaka smaczna musi być, nigdy nie próbowałam z suszonych pomidorów zrobić 🙂

    • Nie wahaj się, przy najbliższych zakupach dorzuć słoiczek suszonych pomidorów i do dzieła! 😉

  5. napiecyku says:

    Ależ smaczek musi mieć taka zupka, szczególnie zimą, kiedy brakuje smaku dobrego pomidora….mniam 🙂

  6. Zupka klasyczna ale jaka smaczna 😀 Uwielbiamy pomidory w takiej postaci 🙂

  7. Ola says:

    pycha, pomidorowa w każdej formule należy do moich faworytów:)

  8. Marzena says:

    Ależ nie trzeba i na pewno jest pyszna:-)

  9. Natalia K says:

    Na sam widok, aż ślinka cieknie!!! Pychotka:)
    serdecznie ściskam kochana

  10. Pyszna i sycąca. Super!

  11. Wygląda pysznie 🙂 ja ostatnio robiłam z białych szparagów tez pyszna 🙂 Po przepis zajrzyj na mojego bloga 🙂

    http://www.homemade-stories.blogspot.be

  12. Kasia says:

    Nie jadłam, ale brzmi bardzo kusząco i wygląda apetycznie, lubię takie ciekawe przepisy 🙂

  13. DżemDżus says:

    Odrabiając zaległości po dłuższej nieobecności natrafiłam na wiele pyszności na Twoim blogu, ale tą zupą uwiodłaś moje kupki smakowe, które oszalały na samą myśl o smaku tej zupy 🙂

  14. Amber says:

    Taka zupa to coś dla mnie!
    Pyszna, sycąca.

  15. Agata Koton says:

    Czuję się zainspirowana 🙂

  16. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!

Leave a Reply to Natalia K Cancel reply

Your email address will not be published.