na słono12.02.201586824
Udziec z indyka z pomarańczami, tymiankiem i liśćmi kaffiru, czyli naprawdę dobry obiad
Smacznego
czytaj przepis

Kuchenny fikus prawie dogorywał. Opadł i zmizerniał. Ale dałam mu szansę. Dziś zaczyna wracać do życia. Nie żałuję, że go zostawiłam, choć bardziej swym wyglądem straszył niż zdobił. Może poczuł wiosnę.

Na zdjęciu w tle to liście kaffiru, inaczej “cytrus pofałdowany”, liść z indonezyjskiego drzewka limonkowego. Potrawom nadaje egzotyczny, orzeźwiający, cytrusowy aromat. Liście te wykorzystałam do wzbogacenia smaku mojego obiadu, który z prostego dania przerodził się w naprawdę wykwintną ucztę.
Indycze udźce pieczone w towarzystwie pomarańczy oraz świeżego tymianku smakowały naprawdę zaskakująco. Powstały w czasie pieczenia sos zyskał wyczuwalną, cytrusową nutę, a w połączeniu z pieczonym czosnkiem i cebulą sprawił, że place i talerze oblizywaliśmy!
Polecam gorąco!

 

Składniki: (4 porcje)
2 udźce indycze
1 pomarańcza
1 cebula
4 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tyminaku
5-6 listków kaffiru (opcjonalnie)
1 łyżeczka ostrej papryki
sól różowa himalajska
pieprz czarny
kilka kropel sosu Worcestershire
oliwa
*zamiast listków kaffiru można dodać cienkie plasterki limonki
 
Wykonanie: umyte i osuszone udźce natrzeć gruboziarnistą solą oraz pieprzem i papryką, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomarańczę umyć, pokroić na kawałki, włożyć między mięso, podobnie postąpić z cebulą. Ząbki czosnku przekroić na pół i również umieścić w różnych częściach naczynia. Z kilku gałązek tymianku oberwać listki, potrzepać po mięsie, pozostałe gałązki ułożyć na wierzchu. Całość polać oliwą, dodać kilka kropel sosu Worcestershire. Piec w 180C przez ok.50-60minut. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Pod koniec można użyć termoobiegu dla zrumienienia mięsa.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną i jabłkiem z masłem szałwiowym i migawki z miejsca dzieciństwa
na słono
Chleb graham
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.2
Komentarze

24 responses to “Udziec z indyka z pomarańczami, tymiankiem i liśćmi kaffiru, czyli naprawdę dobry obiad”

  1. Super pomysł na kurczaka 🙂

  2. Prawdziwa uczta! Dla oczu również, bo tak pięknie podane 🙂

  3. Kasia says:

    Takiego indyka na pewno zjadłabym ze smakiem, choć wolę kurczaki :))

  4. Ola says:

    wygląda bardzo apetycznie, narobiłam sobie apetytu!

  5. narobiłaś mi smaka teraz, a na obiad miało być coś innego ;)))

  6. Natalia K says:

    Przepis pysznie się zapowiada, a Twoje zdjecia jeszcze w tym mnie przekonują… aromatycznie i smacznie:)
    pięknego weekendu kochana

  7. Ciekawe połączenie 🙂 Nie za bardzo lubimy cytrusy w wypiekach ale w daniach obiadowych już może być inaczej xD
    PIĘKNY FIKUS, liście kaffiru to też ciekawa opcja 🙂

    • A ja dopiero teraz przekonałam sie do cytrusów w daniach wytrawnych 😉 Fikus żyje i odżywa nadal!

  8. Karmel says:

    jakie piękne kolory! obiad musiał być pyszny!

  9. Olka says:

    Piękne zdjęcia 🙂 jak to danie smakuje tak jak wygląda to PYCHA!!!

  10. DżemDżus says:

    Piękne, soczyste zdjęcia. Doskonała propozycja i świetny pomysł na obiad 🙂

  11. Ella Graham says:

    You’re so cool! I don’t think I’ve read through a single thing like that before. So great to find someone with some genuine thoughts on this subject matter. Really.. thanks for starting this up. This website is something that is needed on the web, someone with a bit of originality!

  12. Sean Miller says:

    Nice blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

  13. Hmmm iis anyone else experiencing problems woth thhe pictures on thijs blog loading?I’m trying to determine if its a problem oon myy end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.my blog fun88 mobile

  14. Hey excellent website! Does running a blog like this take a lot of work? I have absolutely no understanding of coding however I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any ideas or tips for new blog owners please share. I understand this is off topic however I simply needed to ask. Thanks a lot!

  15. Luke Wilkins says:

    Hi there it’s me, I am also visiting this web page daily, this web site is in fact fastidious and the visitors are in fact sharing fastidious thoughts.

  16. Tip! It could take some time before a whole new concrete floor entirely dry. For the laminate, the humidity ought not to exceed 3 %. Does one doubt? Rent a hygrometer using a larger rental tools.

Leave a Reply to Olka Cancel reply

Your email address will not be published.