na słodko29.03.201515521
Konkurs sernikowy
Smacznego
czytaj przepis

Zapraszam do udziału w konkursie, w którym do wygrania są książki z przepisami na słodkości.
Co należy zrobić?
Zadanie jest proste!
Jako wielbicielka serników wciąż poszukuję dla nich nowych smaków.
Z przyjemnością poznam Wasze pomysły na te wspaniałe, serowe wypieki.
W
komentarzu pod tym postem zaproponujcie oryginalny smak sernika wraz z
dodatkami, które należy dodać, aby wykonać spód ciasta, masę serową i
wierzch.
Zachęcam do słodkiej zabawy!
Liczę na Waszą kreatywność!
10 najciekawszych pomysłów nagrodzę książkami!
Do dzieła!

REGULAMIN
1. Organizatorem konkursu jest blog Raj dla Podniebienia.
2. Konkurs trwa od 29.03. do 03.04. włącznie.
3. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi 04.04. na blogu Raj dla Podniebienia.
4. Zadaniem konkursowym jest pozostawienie komentarza na blogu Raj dla Podniebienia  z oryginalną propozycją na serowy wypiek (na spód, masę serową i wierzch). Każdy uczestnik proszony jest o pozostawienie swojego adresu mailowego.
5. Autorzy 10 najciekawszych pomysłów zostaną nagrodzeni książkami „Życie jest słodkie z Cukrem Królewskim”.
6. W konkursie mogą brać udział osoby posiadające polski adres do korespondencji.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Pieczony kurczak z gruszką i żurawiną
na słodko
Sorbet z mango i kiwi
na słodko
Bliny na słodko z konfiturą morelową
Komentarze

21 odpowiedzi na “Konkurs sernikowy”

  1. K BZ pisze:

    Sernik z pianką:

    Spód:
    200 g herbatników
    pół kostki masła
    2 łyżki cukru

    Herbatniki zblendować, zalać roztopionym masłem z cukrem i wyłożyć formę – niewielką – do ciasta. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

    Ciasto:
    400 g sera na serniki
    400 g jogurtu greckiego
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. kokosu
    4 jajka
    1 budyń waniliowy

    Zmiksować ser, jogurt, cukier.
    Dodawać po 1 jajku, a z ostatnim wsypać kokos i budyń. Chwilę zmiksować razem i wylać na spód z herbatników,.
    Piec w 165 st. – ok. 60 minut. Ja piekłam 55 minut, i studziłam w piekarniku. Pozostawić ciasto do rana (lub wystudzenia), a rano:
    Podgrzać 200 ml kremówki z 1 czekoladą gorzką i 3 łyżkami kakao. Wystudzić

    300 ml kremówki ubić na sztywno.
    Dodać czekoladę roztopioną i wystudzone 2 łyżki żelatyny w 1/2 szkl. wody.
    Wylać na sernik i wystudzić.

    Jak robiłam pierwszy raz obawiałam się efektu, zwłaszcza tej pianki, ale niepotrzebnie, bo dodała ona sernikowi niepowtarzalności.

    Smacznego,
    Daria

    daria_iciek@wp.pl

  2. Monika pisze:

    Ja niestety w żadnych konkursach nie mam szczęścia – choć serniki też uwielbiam:)

  3. Natalia K pisze:

    Mój sernik jest bardzo oryginalny, a zarazem przepyszny… zawsze jest u mnie na świątecznym stole.

    Spód:
    1 szklanki mąki
    pól kostki margaryny
    3 żółtka
    3 łyzki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Wszystko zagnieść

    Ciasto:
    2 cukry waniliowe
    6 żółtek
    1 kg sera
    2 budynie śmietankowe
    3/4 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    Wszystko ze sobą połączyć

    Białka(9) ubić na sztywno, powoli dodawać cukier- jedna szklanka.
    Połączyć masę serową. Wylać na rozłożone ciast.
    Piec w temp. 180 stopni, godzinę!
    Wierzch polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
    A oto link jak wygląda: http://waniliowylawendowybialy.blogspot.com/2014/02/sernik.html

    pozdrawiam cię kochana i życzę samych smacznych serniczków:)

  4. Ewa Kuchennie pisze:

    Sernik potrójnie cytrynowy – poezja!
    ewakuchennie.blogspot.com/2014/07/sernik-potrojnie-cytrynowy-najlepszy.html

    Składniki:
    Kruchy spód:
    200 g kruchych ciastek maślanych
    80 g rozpuszczonego masła
    4 łyżki soku z cytryny
    skórka starta z 1/2 cytryny
    Masa serowa:
    500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu bardzo mocno potraktowałam blenderem)
    500 g serka mascarpone
    3/4 szklanki cukru
    4 duże jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    sok wyciśnięty z 3 cytryn
    skórka starta z 1,5 cytyn
    Krem cytrynowy – tzw. lemon curd, z przepisu Marthy Stewart
    3 duże jaja
    100 g cukru
    100 g zimnego masła
    sok z 4 cytryn
    skórka starta z 1,5 cytryny

    Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier trzymał się na bokach – wystarczy je lekko wysmarować masłem.
    Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

    Spód
    Ciastka dokładnie kruszymy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy masę na kształt mokrego piasku, którym wykładamy dno tortownicy.
    Podpiekamy około 5-7 minut, po czym wyjmujemy i studzimy.

    Masa serowa
    Twaróg, mascarpone i cukier dokładnie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cały czas miksując na wolnych obrotach – wbijamy po jednym jajku. Masa ma być gęsta, ale warto pamiętać, że nie powinno się jej bardzo napowietrzać – tylko tak, aby wszystkie składniki się połączyły.

    Ser przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 100 stopni przez 3 godziny.
    Studzimy przy uchyonych drzwiczkach piekarnika.

    Krem cytrynowy, lemon curd (kremu wyszło mi sporo, do sernika zużyłam ok. 1/3 – resztę przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce)
    Rondelek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą.
    Do rondelka wbijamy jajka i rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryn i dokładnie mieszamy. Jak masa się trochę ociepli – dodajemy po trochu bardzo zimnego masła i mieszamy aż się rozpuści, po czym dodajemy kolejny kawałek masła… i tak w kółko, aż skończy się masło. Po dodaniu i rozpuszczeniu całego masła – cały czas podgrzewamy mieszając – po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem – inaczej ciasto może nam się rozbabrać.

  5. gin pisze:

    Ode mnie przepis na zupełnie wyjątkowy sernik: kasztanowo-karmelowy 🙂

    Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)

    spód:
    115 g ciastek digestive
    45 g masła
    masa serowa:
    500 g 3krotnie zmielonego twarogu
    250 g serka mascarpone
    4 jajka
    80 g cukru
    100 g masy kajmakowej z puszki
    100 g masy kasztanowej z puszki
    dodatkowo:
    3 łyżki masy kajmakowej
    kilka kandyzowanych kasztanów
    Ciastka na spód rozgnieść, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Ugnieść dobrze na dnie tortownicy.
    Spód podpiec w 80 st. C. przez 10-12 minut, przestudzić.

    Twaróg, mascarpone, jajka i cukier zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Podzielić masę na pół, do jednej części dodać kajmak, do drugiej krem kasztanowy, dokładnie wymieszać. Na spód wylać masę kasztanową, na wierzchu delikatnie rozprowadzić masę kajmakową.

    Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C. i piec jeszcze około 60 minut (wierzch sernika powinien być ścięty, a przy poruszeniu formą ciasto powinno się delikatnie trząść).
    Wystudzić w piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.

    Przed podaniem udekorować pozostałym kajmakiem i kandyzowanymi kasztanami.

    Smacznego! 🙂

  6. Ola pisze:

    fajny konkurs, jestem na etapie przemyślenia jaki sernik na Wielkanoc, jak wymyślę coś oryginalnego, z chęcią stanę w szranki:)

  7. Ewelina Skiba pisze:

    Składnik spód:

    250 g zbożowych herbatników
    100 g niesolonych orzeszków ziemnych
    100 g masła

    Składniki masa serowa:

    1 kg białego sera
    200 ml śmietanki 36%
    1 szklanka mleka w proszku
    80 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych w karmelu
    150 g białej czekolady
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 małe budynie śmietankowe

    Składniki polewa:

    50 g białej czekolady
    30 g orzeszków ziemnych w karmelu
    pokrojone białe trufle

    Sposób przygotowania:
    Masło rozpuszczamy w rondelku, ciastka rozdrabniamy z orzechami i łączymy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód i boki tortownicy, a następnie wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy śmietankę , a następnie dodajemy do niej czekoladę. Czekamy aż się rozpuści, dodajemy mleko w proszku dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Biały ser mielimy trzy razy, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku. Orzechy mielimy w młynku i również dodajemy je do masy serowej. Gdy składniki się połączą dodajemy wystudzoną śmietankę z czekoladą. Tak przygotowany ser przekładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy orzeszkami ziemnymi w karmelu i pokrojonymi białymi truflowymi cukierkami.

  8. SERNIK ADWOKATOWY – wspaniały!

    SKŁADNIKI: (na tortownicę 24-26cm)
    SPÓD:
    1 op. czekoladowych ciastek (dowolnych – ja użyłam czekoladowych Hitów)
    SER:
    1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka)
    1 szkl cukru
    4 jajka L lub 5 jajek M
    4 łyżki mąki pszennej
    1 szkl (250 ml) adwokatu (ajerkoniaku)
    WIERZCH:
    1 czekolada mleczna(połowa idzie do środka sernika)

    1. Ciastka dokładnie pokruszyć i wylepić nimi spód tortownicy.
    2. Ser ubić z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, a następnie mąkę i adwokat – cały czas miksując.
    3. Czekoladę zetrzeć na tartce. Połowę dodać do masy serowej, wymieszać (reszta zostanie użyta do posypania wierzchu).
    4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C w tzw. kąpieli wodnej (na spodzie piekarnika położyć naczynie żaroodporne/blachę wypełnione wodą, a na wyższej formę z sernikiem.
    5. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie lekko ciepły posypać wierzch startą czekoladą (lepiej się przyklei). Zimny sernik wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

    Efekt można zobaczyć tu: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/03/sernik-adwokatowy-z-czekolada.html

  9. Ivka pisze:

    Apetyczny konkurs, sama wciąż poszukuję nowych smaków sernika, jak coś wymyślę dam znać 🙂

  10. DżemDżus pisze:

    Sernikowe szaleństwo, choć sama jestem wielbicielka serników to jednak nie piekę ich sama. Mam w rodzinie mistrzynię tego gatunku i nie śmiem moich nędznych starań upubliczniać, ale trzymam kciuki za wszystkich konkursowiczów i z miła chęcią mogę zostać opiniującym konsumentem 😉 A tak poza tym to wszystkiego dobrego na święta 🙂

  11. U mnie jak co roku ten sam przepis na sernik, a dlaczego? Bo jest bardzo dobry 🙂 upiec proszę,a sama się przekonasz 🙂

    1 kg sera
    1 kostka masła
    1,5 szkl cukru
    8 jaj
    Bakalie
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    4 ziemniaki gotowane
    Zmiksować masło, cukier, 8 żółtek, potem miksujac dodawać powoli ututarty ser, ziemniaki na koniec jak kto lubi można wrzucić rodzynki, proszek i mąkę. Na koniec dodać ubite białka.

    Spód pod sernik
    1,5 szkl mąki
    0,5 kostki masła
    0,5 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 żółtko
    4 łyżki soku z cytryny
    Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem. Dodać żółtko, sok z cytryny i stopniowo tłuszcz wyrobić ze składem kruszonki.
    Wysmarowana blachę wykładamy spodem i wlewamy masę serową.
    Pięć w 160 stopniach ok 50 min
    Smacznego 🙂

  12. Marta pisze:

    oto moja propozycja :

    Sernik dyniowy

    masa:
    1kg zmielonego sera
    1,5 szklanki puree z dynii
    6 jajek
    1,5 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

    spód:

    65 g czekolady gorzkiej
    65 g miękkiego masła
    50 g drobnego cukru
    1 jajko
    40 g mąki

    polewa:
    lukier ze starta na tarce skórką pomarańczy

    W dużej misce wymieszać drewnianą łyżką wszystkie składniki na masę serową: puree z dyni, ser, jajka, mleko skondensowane oraz mąkę ziemniaczaną. Odstawić na czas przygotowania spodu.
    Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko.
    Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy wyłożonej papierem di poeczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut w 170 stopniach (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika.
    Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny. Po wystudzeniu ozdobić lukrem. Wstawić na noc do lodówki.

    sarnowskam@gmail.com

    pozdrawiam marta

  13. Sue Hill pisze:

    I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

  14. Hello friends, its wonderful piece of writing about teachingand entirely defined, keep it up all the time.

  15. Jake Ball pisze:

    Amazing article, cheers, I will bookmark you now.

  16. I think this is among the most important information for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really great : D.

  17. I just like the helpful info you supply for your articles. I’ll bookmark your weblog and check again right here regularly. I am relatively certain I will be told plenty of new stuff right right here! Good luck for the following!

  18. Wanda Thomson pisze:

    I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals. I absolutely love reading all that is written on your blog.Keep the posts coming. I enjoyed it!

Pozostaw odpowiedź Wanda Thomson Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.