na słono21.05.201583225
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką
Smacznego
czytaj przepis

To nie jest wyjątkowe danie, choć na takie wygląda, a nawet chyba też brzmi…
Nie miałam pomysłu co zrobić z trzema okazałymi sztukami tego mięsa, więc postanowiłam potraktować je spontanicznie…
Cebula, a nawet jej sporo, czosnek, kolendra, sos sojowy, krem balsamiczny, ostra papryka i limonka posłużyły mi za aromatyczną marynatę, która fantastycznie zmieniła zwykłe indycze mięso w smaczne, takie inne danie.
Też jesteście spontaniczni w kuchni?
Czasami można wyczarować codzienną niecodzienność…

 

 

 

 

Składniki (na 3 porcje):
3 indycze golonka
3 limonki
2 duże cebule
1 główka czosnku
1i1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego estragonu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka kremu balsamicznego
pieprz czarny
sól do smaku
Wykonanie: do małej miseczki wlać sos sojowy, krem balsamiczny oraz wyciśnięty sok z 2 limonek. Dodać paprykę, kolendrę, estragon, pieprz. Wymieszać. Taką marynatą natrzeć umyte i osuszone mięso. Umieścić w naczyniu,obłożyć plastrami cebuli oraz limonki, przekroić główkę czosnku, która także należy umieścić przy mięsie, polać pozostałym sosem, owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.
Na następny dzień mięso ponownie polać sosem osadzonym w naczyniu i piec w 180-200C aż mięso będzie kruche. Ostatnie 15-20min polecam piec z termoobiegiem. W trakcie pieczenia obracać mięso i polewać powstałym sosem.
Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik z borówkami, limonką i białą czekoladą
inne
Zimowe życzenia bożonarodzeniowe
zupy
Zupa cebulowa
Komentarze

25 responses to “Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką”

  1. W kuchni Uli says:

    pyszny obiad!

  2. Natalia K says:

    Renatko jakie piękne danie nam zaserwowałaś dziś… coś wspaniałego:) Dosłownie "rad dla podniebienia".
    ściskam cię kochana

  3. O proszę jak pysznie 🙂

  4. Ola says:

    bardzo lubię golonkę indyczą, danie pysznie się prezentuje!

  5. Kasia says:

    Wygląda imponująco, piękny kawał mięsa 🙂 I ta cebulka na wierzchu, mniam! 🙂

  6. Very nice and lovely blog.If you are interested in following each others blog,you can follow me and I will follow you back.Please mention your Blog's URL in comments after following me.Love you.Big Kisses
    http://findshopping.blogspot.in/2015/05/best-online-shopping-sites-for-health.html

  7. Magda C. says:

    Smakowicie wygląda 🙂 Super obiadek!

  8. Aga Milutka says:

    Na taki obiad skuszę się zawsze 🙂

  9. Karmel says:

    Wspaniały obiad! musiał być mega pyszny!

  10. Lena says:

    Bardzo lubię golonko indycze, tak nie robiłam, oj muszę spróbować tych przypraw:)

  11. Oj jestem:) ciągle coś mieszam, zmieniam i dosmaczam, szukam nowych smaków i połączeń.
    Efekty czasami nie nadają się do publikacji, ale na tym polega gotowanie:)
    Świetna propozycja na indyka 🙂

  12. Marzena says:

    Najważniejsze, że osiągnęłaś taki spektakularny efekt:-) Bo wygląda mega pysznie:-)

  13. Mega pyszne danie i koniecznie do powtórzenia. Kusząco się prezentuje 🙂
    Oczywiście, że również działam w kuchni spontanicznie. Czasami z konieczności a czasami z ciekawości. To jest takie ekscytujące uczucie… co z tego wyjdzie. Widać, że Tobie udało się to znakomicie 🙂

  14. Ivka says:

    Jak dla mnie wspaniałe zestawienie!

  15. Dla mnie to obiad idealny:) Muszę też taki zrobić.

  16. Ależ wymarzony obiadek na jutro…ślinka cieknie 🙂

  17. Świetny pomysł na obiad 🙂 Indyk bardzo apetycznie wyglada

  18. Kaś says:

    wygląda jak milion dolarów! mega apetyczna

  19. Anika says:

    A ja właśnie wyciągnęłam z zamrażalnika golonki na jutro. Na razie dumam nad sposobem przyrządzenia. Twój pomysł bardzo mi sie podoba!:-)

  20. Anonimowy says:

    witam! czy zamiast kremu balsamicznego mogę dodać octu balsamicznego?

  21. Anonimowy says:

    zrobiłam z octem balsamicznym, wspaniałe mięsko i ten smak, pyszne! najgorsze było wybieranie z mięsa długich chrząstek, co denerwowało dzieci, ale do przepisu będę wracała!

    • Dziękuję! Bardzo się cieszę, że potrawa smakowała! Polecam ten przepis również do mięsa z kurczaka, nóżek, udek, podudzi 😉

  22. I couldn’t refrain from commenting. Well written!

  23. Keith Kerr says:

    Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice methods and we are looking to trade techniques with others, why not shoot me an email if interested.

Leave a Reply to Krystyna Boner Cancel reply

Your email address will not be published.