na słono10.01.2016276226
Chleb na płatkach owsianych
Smacznego
czytaj przepis
Od upieczenia tego bochenka zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba.
Dotąd moje próby spełzały na zakalcach, jakichś niewyrośniętych, niedopieczonych plackach, które nie miały nic wspólnego z pysznym, chrupiącym pieczywem.
Dałam sobie więc spokój.
Nie na długo. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię!
I zrobiłam.
Zaczęłam małymi krokami.
Od czegoś prostego.
Od chleba na płatkach owsianych.
Oto on.

 

Składniki: (na 1 bochenek, taki, jak na zdjęciu)
2,5 dkg drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
4 łyżki płatków owsianych
1/2l ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 kg mąki pszennej
1/2 garści ziaren słonecznika
1/2 garści siemienia lnianego
(dodatkowo)
2 łyżki mleka
ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu
Wykonanie: w małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieścić wszystkie pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełożyć do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piec w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu.
/inspiracja program „Ewa gotuje”/
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tarta czekoladowa z jeżynami, czereśniami i kremem waniliowym
kulinarne podróże
Hiszpańskie kadry z „Wyspy Wiatrów”
na słodko
Ciasto rabarbarowe z kruszonką
Komentarze

26 odpowiedzi na “Chleb na płatkach owsianych”

  1. Reniu, to ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem?

  2. Ciekawy przepis na chlebuś. Pysznie ci wyszedł 🙂

  3. Podoba mi się ten przepis. A chlebek wygląda znakomicie 🙂

  4. A czy zaczyn po przygotowaniu musi odstać jakiś czas czy można go od razu użyć?

  5. Marzena pisze:

    Ja raczej piekę chleby na zakwasie, ale ten Twój Reniu wygląda apetycznie:-)

  6. Sosna pisze:

    Pięknie wyszedł 🙂

  7. Świetny 🙂 Aż głodnieje !

  8. Świetny chlebek 🙂 Mniam ..

  9. Wyborne Smaki pisze:

    Zjadłabym z chęcią taką ciepłą jeszcze kromkę z masłem i solą 🙂

  10. Anika pisze:

    Na pewno wypróbuję ! 🙂

  11. Natalia K pisze:

    W takim razie i ja KONIECZNIE muszę ten chlebek upiec:) Wygląda wspaniale!!!
    ściskam kochana cieplutko

  12. Ola pisze:

    Fajnie ze nie musi wyrastać, z chęcią wyprobuje

  13. Magda C. pisze:

    Wspaniały chlebek 🙂

  14. Dorota Fukiet pisze:

    Renulko co Ty w oczkach chodzisz :)? Ledwo Cię poznałam na zdjęciu 🙂 Tym poprzednim strasznie mi przypominałaś moją serdeczną przyjaciółkę 🙂

    Super przepis na chlebek, zapisuję go. W końcu dojrzałam do zakupu wypiekacza do chleba. Będę eksperymentować !

    Buziaki i miłego dnia 🙂

  15. Anna Garbacz pisze:

    A czy moze byc maka orkiszowa? Pozdrawiam

    • Może być, choć przy pierwszym wypieku doradzałabym dodać jej w proporcjach pół na pół – orkiszowa i pszenna. Z mąki orkiszowej ciasto chlebowe w tym przepisie będzie przy wyrabianiu twardsze, z mąką pszenną luźniejsze. Życzę powodzenia w eksperymentach 😉

  16. Donna Martin pisze:

    Wow, great blog article. Really Cool.

  17. Wendy Ellison pisze:

    I do not know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your site. It appears as though some of the text in your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my browser because I’ve had this happen before. Thanks

  18. we came across a cool website that you just might take pleasure in. Take a search in the event you want

  19. Max Campbell pisze:

    Very well written story. It will be valuable to anyone who utilizes it, including myself. Keep up the good work i will definitely read more posts.

  20. John Vaughan pisze:

    Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you been running a blog for? you make blogging look easy. The full glance of your site is wonderful, as well as the content!

  21. Ian Thomson pisze:

    I get what you are saying.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.