na słono13.10.201675810
Tarta z pastą z awokado, ziół oraz figą i sokiem z granatów
Smacznego
czytaj przepis

Lubicie w daniach połączenia słodko-słone? Jeśli tak, to ta tarta przypadnie Wam do gustu. Słony, wyrazisty smak niebieskiego sera pleśniowego, aromatyczna pasta z ziół i awokado wraz ze słodkim akcentem w postaci figi i odrobiny soku z granatu. Wybornie, prawda? Zaciekawiłam Was choć trochę? Jeżeli tak, to zachęcam do wypróbowania przepisu! Obiecuję, że będzie pysznie.

dsc_0471
dsc_0467

dsc_0469

dsc_0466

Zastosowanie awokado jest wszechstronne. Pasuje do wielu dań, past, koktajli. Jest zdrowe i ma wspaniałe właściwości. Jedzmy je na zdrowie! Więcej o awokado możecie poczytać tu: http://hintigo.pl/artykul/awokado-pochodzenie-odmiany-i-wlasciwosci-jak-jesc-awokado/

dsc_0482

Składniki

1 opakowanie gotowego ciasta

1 awokado

garść świeżego majeranku

garść świeżego oragano

1 duża figa

50g niebieskiego sera pleśniowego

50g sera pecorino lub innego twardego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki syropu/soku z granatów (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Awokado obrać ze skórki, rozdrobnić razem z ziołami, połową pokruszonego sera twardego i oliwa z oliwek.
  2. Tak przygotowana pastą wysmarowac ciasto na tartę, którenajlepiej wyciąć w okrągły kształt.
  3. Na pastę wyłożyć kawałki niebieskiego sera pleśniowego oraz pozostałą część sera twardego. Dodac pokrojoną w cieniutkie plastry figę.
  4. Boki ciasta należy delikatnie zawinąć do środka na falbankę.
  5. Piec ok. 30 minut w 200C, ostatnie 10 minut w 170C z funkcja termoobiegu.
  6. Udekorować świeżymi ziołami: majerankiem i oregano, skropić sokiem lub syropem z granatu.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Kaszotto z grzybami
na słodko
Tort pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową
na słono
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą
Komentarze

10 responses to “Tarta z pastą z awokado, ziół oraz figą i sokiem z granatów”

  1. Sarna says:

    wygląda rewelacyjnie!
    pyszne połaczenie smaków

  2. przepiękne zdjęcia… musiało być pyszne 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Bardzo mi miło! 😉 Dziekuję!

  3. ciekawe połączenie smaków 🙂

  4. Futka says:

    Wspaniała i niezwykle apetyczna tarta 😀

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 😉
      To było ryzykowne zestawienie smaków, ale okazało się wyborne!

  5. Thank you for the good writeup. It in truth was a enjoyment account it. Glance complex to far brought agreeable from you! By the way, how can we keep up a correspondence?

  6. I am continuously browsing online for posts that can facilitate me. Thx!

  7. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

  8. I’ve been surfing online more than three hours as of late, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely value sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made just right content material as you did, the internet shall be a lot more useful than ever before.

Leave a Reply to Futka Cancel reply

Your email address will not be published.