na słodko26.10.20168488
Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni
Smacznego
czytaj przepis

dsc_1570

dsc_1548

Piątek po południu. Razem z moją pociechą wracamy z zakupów. Wnosimy siatki i koszyk pełne produktów, z których zaraz będę próbowała wyczarować coś pysznego. Wizja weekendu i lenistwa jest bardzo optymistyczna, choć tak naprawdę ja…rzadko kiedy leniuchuję!  Kuchenny blat zaczyna zarastać zakupionymi rzeczami. Mamo, ja ci pomogę! Za kilka godzin zjawi się moja przyjaciółka, którą z ogromną przyjemnością nakarmię! Włączam swoją ulubioną muzykę, zaparzam dzbanek jesiennej w smaku herbaty i szukam, wodząc oczami po produktach, jakiegoś pomysłu. Mam czekoladę! Wyczaruję pyszną czekoladę na gorąco. Z dodatkiem kokosu i cynamonu. W jesienny wieczór to balsam dla duszy! I takim balsamem była!

dsc_1559 Sobota rano. Jasne światło dnia wpada przez okna i sprawia, że chce mi się wstać i zrobić coś dobrego. Mamo, jeszcze jedną taką czekoladę! Ona jest pychotna! Po chwili w kuchni zaczynają roznosić się cudowne, jesienne zapachy. Po małym śniadaniu raczymy się filiżanką rozgrzewającej, gęstej czekolady. Ciepłe słońce październikowe sprawia, że przenosimy sie na balkon i tutaj delektujemy sie naszym niebiańskim w smaku napojem.

dsc_1561

Ubieramy się ciepło i jeszcze rozgrzane słodką nutą czekolady, oblizujemy się na samo jej wspomnienie. Idziemy na spacer, w czasie którego zaglądamy do mojej ulubionej księgarni. Mamo, wybiorę sobie książkę…I zapłacę sobie…To stwierdzenie padające z ust trzylatki jest rozbrajające…Kupujemy książki, każda coś dla siebie. W drodze rozmawiamy, zbieramy co ładniejsze, kolorowe liście, w pobliskim zieleniaku kupujemy słodkie jabłka. Mamo, czy coś z nich ugotujesz? Myślę nad pytaniem mojego dziecka. A w zasadzie dlaczego nie? Oczywiście! I już pomysł na nowy jesienny przepis kiełkuje w mojej głowie.

Wiele osób pyta mnie, skąd czerpię pomysły na nowe potrawy. Sami widzicie, że właśnie tak to sie odbywa. Wystarczy zwykła codzienność, z której zawsze można wydobyć coś niecodziennego!

Częstujcie się czekoladą, bo okazała się takim rajem dla podniebienia. Po prostu hitem tej jesieni!

dsc_1566 dsc_1581

14561982_936521799787605_725436395954372608_n1

Składniki: (na 2 porcje)

100g ciemnej czekolady 70% kakao

50g mlecznej czekolady

200g śmietanki kremówki 30%

3-4 łyżki mleka

1/2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki likieru kokosowego

dekoracja

jagody goji, cynamon, kulki jaglane, suszona żurawina, tarta czekolada

Wykonanie:

  1. Większy rondelek napełniamy do połowy wodą. Stawiamy n agzie, aby woda zawrzała.
  2. Do mniejszego rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy mleko i śmietankę.
  3. Mniejszy rondelek umieszczamy nad tym wiekszym i czekamy, aż czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej.
  4. Masę czekoladową cały czas mieszamy, dodajemy likier i cynamon.
  5. Czekolada powinna być dość gęsta. Jeśli chcemy rzadszą masę, możemy użyć więcej mleka.
  6. Gorącą czekoladę przekładamy do filiżanek, dekorujemy wg upodobania.
  7. Delektujemy się, bo jest czym! Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczna z boczkiem i mozzarellą
na słodko
Praliny pistacjowe z białą czekoladą
inne
Moja książka “Serniki słodkie i wytrawne”w Waszych domach
Komentarze

8 responses to “Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni”

  1. prawdziwa rozpusta 🙂 a do kokosowych smaków mam słabość. fajne połączenie z cynamonem 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dokładnie tak!

  2. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  3. Donna Dowd says:

    Hello this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  4. Phil Carr says:

    I have observed that costs for internet degree gurus tend to be a terrific value. Like a full 4-year college Degree in Communication with the University of Phoenix Online consists of 60 credits with $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online provides a Bachelors of Business Administration with a full program feature of 180 units and a tariff of $30,560. Online degree learning has made having your diploma much simpler because you may earn your degree from the comfort in your home and when you finish from work. Thanks for other tips I have certainly learned through your web site.

  5. I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

  6. I wanted to write down a simple word to be able to appreciate you for all of the amazing guides you are showing at this website. My time intensive internet investigation has at the end of the day been rewarded with incredibly good content to talk about with my companions. I d suppose that most of us readers are really endowed to exist in a fantastic network with many brilliant professionals with good guidelines. I feel quite fortunate to have encountered your web pages and look forward to plenty of more excellent times reading here. Thank you once more for a lot of things.

  7. Grace Vance says:

    Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Great. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

Leave a Reply to Ania - Fabryka Pomysłów Cancel reply

Your email address will not be published.