na słono03.11.20167788
Chleb żytni na zakwasie z płatkami jaglanymi i o czytaniu
Smacznego
czytaj przepis

dsc_0643

W domu, w którym czyta się książki, dzieci nie mogą nie lubić czytania. Patrzę na swoją pociechę, która na razie nic jeszcze nie potrafi przeczytać, ale ma pociąg do książek. Miała niespełna roczek, gdy przytargała z kuchni moją książkę kucharską, usiadła przed balkonowym oknem i przez dobre pół godziny wertowała małymi paluszkami po wielkich stronicach. Dziś patrzę, jak naśladując moje ruchy, układa książki w równe stosiki, otwiera, kartkuje, a co jest najzabawniejsze, udając, że czyta, sama wymyśla jakąś historię. Lubi chodzić ze mną do biblioteki i do księgarni.  Jest wtedy uważna i już rozumie, że w tym miejscu niczego nie można zniszczyć. Oczywiście, zawsze zapewnia, że ona sobie też wybierze jakąś książkę. Spokojnie ogląda sobie to, co ją zainteresuje i najczęściej biegnie do mnie z jakimś egzemplarzem w rączkach i mówi: “Popatrz mamo, jakie to cudne!” Często czytamy wspólnie przed snem. To taka nasza ulubiona chwila. Taka cudna, choć zwyczajna.  Jesteśmy razem, blisko siebie, oglądamy ilustracje, a ja czytam jej na głos. Śmieje się, gdy śmiesznie modeluję głosem, wcielając się w przeróżne postacie. Nie zamieniłabym tych chwil na żadne inne! I wiecie co? Wierzę mocno, a nawet jestem przekonana, że kiedyś pokocha książki tak, jak ja!

10350415_760477910662827_4930583243321201832_n

10498454_782318115155397_8593261822002327833_o14693974_354483748222680_1439754676357562368_n1

Jeszcze nie moge uwierzyć, że całkiem niedawno o pieczeniu chleba w domu mówiłam: “Dziekuję, to nie dla mnie!” Zarzekałam się, że chleb mi nie wyjdzie, nie wyrośnie, nie upiecze się… Wyszedł, urósł, upiekł się. A jak pachniał!

To jeden z tych przepisów, z którym eksperymentowałam, dodając ulubione dodatki. W tym przepisie dosypałam do chleba płatków jaglanych, które ostatnio bardzo polubiłam. Przepis jest prosty, choć na chlebek chwilę sie czeka. Przygotowania do jego upieczenia należ rozpocząć ok. 18 godzin wcześniej przed włożeniem go do piekarnika. Ale warto!

dsc_0650

 

dsc_0647

dsc_0652

Składniki:

na 12h przed pieczeniem

1 łyzka zakwasu żytniego pełnoziarnistego

150ml wody

150g mąki żytniej typ 720

po 12h dodajemy

400g mąki żytniej typ 720

200ml ciepłej wody

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki suchych drożdży

3 łyżki płatków jaglanych

1 łyżeczka miodu

Wykonanie

  1. Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut.
  2. Ciasto przekładamy do małej foremki keksowej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ciasto powinno rosnąć przez ok. 4-5h.
  4. Po upływie tego czasu foremkę z wyrośnietym chlebem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C i pieczemy chleb w takiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszamy do 200C i pieczemy ok. 40 minut z opcją  termoobiegu.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny
serniki pieczone
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu
na słono
Dorsz w sosie kurkowym z brokułami
Komentarze

8 responses to “Chleb żytni na zakwasie z płatkami jaglanymi i o czytaniu”

  1. Chleb wygląda bosko – jak taki z piekarni. A książki są niezwykle ważne ! Ja swojej 5-miesięcznej kruszynie też czytam – siadamy w ciągu dnia, ona opiera się pleckami o mój brzuch, otwieram ogromną książkę z wierszami polskich poetów i czytam, naśladując przy tym różne głosy.

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Uważam, że książki są bardzo ważne!
      Zobaczysz, jak kruszyna będzie starsza, jakie wtedy jest ciekawe wspólne czytanie 🙂

  2. Olka says:

    Chleby to chyba nowość u Ciebie? Czy się mylę… chlebek jak malowany! I te okruszki… 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Olu, nie mylisz się. Tak, piekę od niedawna i chyba połknęłam chlebowego bakcyla. Mówią, że pieczenie chleba wciąga i tak się stało w moim przypadku 🙂

  3. Austin Kerr says:

    Aw, this is a really fantastic publish. Theoretically I’d like to compose like this likewise : having time period in addition to true energy to generate a beneficial post… nevertheless exactly what do My partner and i claim… I waste time a lot and do not seem to acquire something carried out.

  4. Gavin Harris says:

    Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

  5. Boris Reid says:

    Hi! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

  6. Dan Bell says:

    This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

Leave a Reply to Gavin Harris Cancel reply

Your email address will not be published.