na słodko16.11.20161072713
Ciasto dyniowo- pomarańczowe z kardamonem i polewą karmelową
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2188

Po dniu pracy, po dniu pełnym załatwień pilnych spraw, jadę na szybkie, najpotrzebniejsze zakupy i po powrocie do domu gotuję. Parzę kawę, włączam coś miłego dla ucha i zaczynam kuchenne czarowanie w garnku. Wtedy czuję, że sie odprężam, a całe zmęczenie idzie w niepamięć. Jeśli nie mam akurat pomysłu, co ugotować, a rzadko się to zdarza ostatnimi czasy, biorę jedną z moich książek kucharskich, które zawsze, ale to zawsze czymś mnie zainspirują. Bardzo lubię je przeglądać i to też mnie relaksuje. Lubię patrzeć, jak moi domownicy siadają potem przy stole i wąchają przygotowane przeze mnie danie lub wypieki. Uwielbiam patrzeć, jak je smakują. Taka zwykła rzecz, a daje radość…

dsc_2150 dsc_2153

Miały być muffinki, ale nie miałam papilotek ani formy, aby je upiec. Zrobiłam więc ciasto w małych foremkach keksowych. Pachnie jesienią, pomarańczą, wanilią, kardamonem i dynią. Jest miękkie,wilgotne i bardzo smaczne.  Nie należy go długo ucierać, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek polewy karmelowej wieńczy całość i podkręca smak ciasta. Chyba bardziej nie muszę przekonywać…

dsc_2163 dsc_2166 dsc_2154 dsc_2168 dsc_2178 dsc_2186

Ostatnio namiętnie wertuję karty słodkiej pozycji Hannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji.

dsc_1492 dsc_1494 dsc_1495

Składniki

200g pieczonej lub gotowanej dyni

1 pomarańcza + skórka starta

50ml mleka

50ml śmietanki kremowej

100g oleju kokosowego

2 jajka

250g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 budyń waniliowy

1 czekolada karmelowa firmy Wedel

1/2 łyżeczki karadamonu

garść płatków migdałowych

Wykonanie

  1. Dynię upiec lub ugotować, przestudzić, pozbawić skórki i pokroić na kawałki.
  2. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  3. Jajka krótko ubić na za pomocą trzepaczki, połączyć z sokiem z pomarańczy, mlekiem, śmietanką i olejem kokosowym.
  4. W misie wymieszać mąkę, budyń, kardamon, cukier i proszek.
  5. Składniki mokre połączyć z suchymi za pomocą drewnianej łyżki.
  6. Na samym końcu dodać otartą skórke pomarańczową i dynię. Całośc lekko wymieszać.
  7. Piec jako ciasto w formie keksowej lub w papilotkach na muffinki przez 30-35 minut w 180C.
  8. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej.
  9. Ciasto delikatnie podziurkować z wierzchu widelcem. Ciepłą czekoladą polać obficie ciasto.
  10. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Posypać wierzch ciasta.
  11. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Yerba mate, czyli o argentyńskiej herbacie
serniki pieczone
Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy!
serniki pieczone
Sernik waniliowy z jagodami i mascarpone
Komentarze

13 responses to “Ciasto dyniowo- pomarańczowe z kardamonem i polewą karmelową”

  1. Aga says:

    Mi też ogromną radość sprawia gotowanie dla bliskich, a Twoje ciasto musi pachnieć obłędnie 🙂

  2. mlodakk says:

    Mnie byś wcale nie musiała przekonywać ja bym go jadła i jadła wygląda tak super i te korzenne nutki miodzio

  3. Ciasto prezentuje się naprawdę wyśmienicie <3 Cudowne zdjęcia!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂
      Bardzo się cieszę!

  4. dżemdżus says:

    Cudowne ciasto 🙂

  5. wspaniałe jesienne ciacho 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  6. Wygląda wilgotno i puszyscie – czyli bardzo pysznie!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dokładnie tak! :0

  7. Ania says:

    Ciasto wygląda obłędnie 🙂

  8. Joe Coleman says:

    i love my uggs stealth radar detector

  9. First of all I want to say excellent blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing. I’ve had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Thanks!

Leave a Reply to Joe Coleman Cancel reply

Your email address will not be published.