na słodko23.11.2016127825
Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2264

Jest nas cztery. Znamy sie od dawien dawna. Spotykamy się razem lub osobno. Według potrzeby, według możliwości. Dzielimy się radościami, smutkami, przeczytanymi książkami, przepisami na obiad czy sałatkę, wykradamy z zabieganej rzeczywistości czas tylko dla nas. Jeśli płaczemy, to razem. Jeśli się śmiejemy, to do rozpuku. Zawsze. Jeśli mamy problem, słuchamy się, wspieramy, jak możemy. Rozmawiamy o wszystkim. Począwszy od „co ty masz na głowie?”, po refleksyjne ” kiedyś to zrobię, zobac” Jesteśmy koleżankami, przyjaciółkami, matkami. Jesteśmy. Na całe szczęście!

 

dsc_2287

dsc_2254

Są śmieszne! Śmiesznie proste i śmiesznie szybko się je zjada. Wyglądają też śmiesznie. Są doskonałą przystawką przed daniem głównym lub przekąską na imprezie. Nazwałam je poduszeczkami, bo w trakcie pieczenia pęcznieją jak poduszki! Są bardzo smaczne, zarówno z wytrawnym nadzieniem, jak i słodkim. Dziś propozycja orzechowa z migdałami. Skosztujcie tego rarytasu, bo nie dość, że śmiesznie łatwy, to jeszcze szybko zaskarbia sobie zwolenników.

dsc_2268

 

dsc_2275

 

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie serka twarogowego

2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich

1-2 łyżeczki cukru pudru

garść płatków migdałowych

rukola do dekoracji

Wykonanie

  1. Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozwinąć i wyprostować brzegi.
  2. Małym kieliszkiem lub nawet kieliszkiem do jajka wykrawać z ciasta kółka i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w temp. 180C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.
  4. Twaróg połączyć z cukrem i startymi orzechami.
  5. Wystudzone poduszeczki smarowac kremem orzechowym.
  6. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, posypać wierzchy poduszeczek.
  7. Poduszeczki układać na półmisku udekorowanym rukolą lub inną, ulubioną zieleniną.
  8. Smacznego!
Udostępnij artykuł
serniki pieczone
poprzedni artykułSernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione
serniki na zimno
następny artykułSerniczek na zimno z kremem arachidowym, ciasteczkami i owocami
Komentarze

25 odpowiedzi na “Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami”

  1. Jedna z tych czterech napisał(a):

    Narobi takich poduszeczek i potem muszę zjeść przynajmniej połowę talerza,bo oprzeć się nie mogę. Po prostu się nie da 🙂

  2. Liliana napisał(a):

    Pyszne i do tego blyskawiczne 🙂 polecam

  3. Aga napisał(a):

    pewnie na jednej bym nie poprzestała 🙂

  4. Kitty Kwiaton napisał(a):

    Nie jadłam nigdy takich poduszeczek, ale chętnie bym spróbowała. 🙂

  5. mlodakk napisał(a):

    o jakie fajne, do tego takie wspaniałe nadzienie no to już mnie masz:)

  6. Megly napisał(a):

    Czy ktoś tu wspomniał o cieście francuskim? Matko jak ja uwielbiam takie smaki. Pyszności! Z serkiem twarogowym i orzechami włoskimi. Nie można było mi bardziej trafić w gust! Porywam taką „poduszeczkę” 🙂
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  7. rabarbarowo napisał(a):

    Wspaniała przekąska! Chętnie bym zaserwowała gościom <3

  8. Marzena napisał(a):

    Mniam jak pysznie wyglądają 🙂

  9. Trzeci Talerz napisał(a):

    Bardzo fajny przepis – prosty, ale pełen aromatów 🙂 I zdjęcia ładne 🙂

  10. Ruth Short napisał(a):

    Thanks for finally writing about >Chabot College <Loved it!

  11. Ruth Simpson napisał(a):

    I just like the helpful info you supply for your articles. I’ll bookmark your weblog and check again right here regularly. I am relatively certain I will be told plenty of new stuff right right here! Good luck for the following!

  12. Harry Roberts napisał(a):

    Thanks for informative post. I am pleased sure this post has helped me save many hours of browsing other similar posts just to find what I was looking for. Just I want to say: Thank you!

  13. Claire Graham napisał(a):

    When combat scenes to arise, they’re usually the flashy and full of action scenes we the readers would expect. A few days of forest living shows us no way out until we suddenly are engaged in battle with gigantic, half-mechanical animals: a bull and a bear. In truth Objectivism preaches that everyone is the same, and anything you gain by your own effort is yours to keep.

  14. Lisa Hodges napisał(a):

    I always spent my half an hour to read this webpage’s articles daily along with a mug of coffee.

  15. Ava Walker napisał(a):

    I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  16. Anonim napisał(a):

    Mieszkam za granicą i zastanawiam się jaki to jest serek twarogowy? Taki zwykły twaróg ? I czy trzeba go mielic?

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Jeżeli chodzi o ten serek do poduszek to jest to taki serek bardziej kanapkowy, już zmielony, o gładkiej konsystencji. 🙂

  17. Sylwia napisał(a):

    Czy to zwykły twaróg ? Trzeba mieli ?

Odpowiedz na „rabarbarowoAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.