zupy06.01.20171721
Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2661-kopia

To bardzo prosta, pełna jarzyn zupa zimowa. Jest tu marchew, pietruszka, seler, cukinia, a w zasadzie sporo cukinii oraz pieczonej żółtej papryki. Dodatek zielonej soczewicy wspaniale zagęszcza zupę, sprawiając, że powstaje pyszny krem. Wszystkie jarzyny podsmażam na oleju kokosowym, aby zyskały na smaku, następnie gotuję i miksuję. Całość wspaniale smakuje z podprażonym słonecznikiem. Spróbujcie, bo to bardzo prosta, gęsta zupa. W sam raz na zimę.

dsc_2686

dsc_2681-kopia

Składniki (na 4 michy)

kostka na zupę

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 duża marchew

1 duża pietruszka

1/4 selera

2 cukinie

2 żółte papryki

2 – 3 łodygi selera naciowego

1 szklanka zielonej soczewicy

1 liść laurowy

2 ziarnka ziele angielskiego

1-2 ziarna jałowca

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

szczypta cząbru i estragonu

garść ziaren słonecznika

2 łyżeczki śmietanki kremowej

Wykonanie

  1. Jarzyny ( marchew, seler, pietruszkę) myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  2. Papryki kroimy na połówki, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą oraz delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 minut w 190C.
  3. W 1l wody z kostką gotujemy pokrojone jarzyny razem z listkiem laurowym, zielem angielskim oraz jałowcem. Po kwadransie dodajemy opłukaną na sicie soczewicę. Mieszamy i nadal gotujemy.
  4. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, a także upieczona paprykę.
  5. Z garnka z zupą usuwamy kostkę, zupę miksujemy na krem.
  6. Dodajemy zioła, gałkę muszkatołową,  sól i pieprz. Zupę zaprawiamy niewielką ilością śmietanki kremowej.
  7. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Posypujemy zupę-krem.
  8. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułCzekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą
na słodko
następny artykułSok z jabłka, selera, grejpfruta i młodego jęczmienia
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą”

  1. Trzeci Talerz napisał(a):

    Zapowiada się bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.