na słono25.01.20176532
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem
Smacznego
czytaj przepis

W tygodniu, gdy chodzę do pracy, staram się gotować szybko i nieskomplikowanie. Czasem pomysł na obiad zrodzi sie tak niespodziewanie, że prosto z pracy jadę na szybkie zakupy, aby nabyć składniki na “coś dobrego”, bo okazuje się, że przepis, który zrodził sie w mojej głowie, wymaga tego, tego i tego! Mam to w sobie, że nie przepadam na marnowaniem czasu na ciągłe jeżdżenie po sprawunki kilka razy w tygodniu. Wolę kupić więcej raz lub dwa razy w tygodniu. Zazwyczaj po weekendzie i tuż przed. Bo to właśnie w sobotę i w niedzielę gotuję najwięcej. Mam wtedy czas na inne niż w tygodniu śniadanie, bardziej wyrafinowany obiad z przemyślanego, skomponowanego właśnie przepisu, który czasem udoskonalam przez dwa dni, a czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli.

W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie!

Jedno jest pewne i tego uczę moje dziecko od małego. Celebrowanie dobrego posiłku może być przemiłym doznaniem, które łączy i sprawia, że czujemy się dobrze, po prostu tak domowo.

Składniki: (na 2 porcje)

500 g polędwicy z dorsza

sól, pieprz

1 jajko

50 g płatków migdałowych

2 – 3 łyżeczki oleju kokosowego

100 g brązowego ryżu

100 g ulubionej kaszy (użyłam bulgur i pęczak)

2 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki oliwy z oliwek

kilka różyczek brokuła

1/3 żółtej papryki

1/2 łyżeczki curry

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

posiekana natka pietruszki

1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić przepłukaną na sicie kaszę oraz ryż. Podsmażyć kilka minut i podlać wodą.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i brokułowe różyczki. Dusić do miękkości.
  3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry i świeżo startą gałkę muszkatołową. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę śmietany, aby kasza z ryżem była bardziej zwarta.
  4. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki, otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie panierować w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.
  5. Wykładamy na talerz kaszę z ryżem, a na niej układamy porcje ryby. Posypujemy świeżo posiekaną natką.
  6. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik waniliowy z jagodami i mascarpone
inne
Cykl wpisów “Lato herbatą pachnące” – herbata lawenda z szałwią i kwiatem lipy
na słono
Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną i jabłkiem z masłem szałwiowym i migawki z miejsca dzieciństwa
Komentarze

2 responses to “Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem”

  1. mlodakk says:

    Ja teraz przez tą dietę dużo czasu spędzam w kuchni gotują ale bardzo mi się to podoba, taki obiadek super

  2. dżemdżus says:

    Super obiad . Z przyjemnością bym taki zjadła w miłym towarzystwie 🙂

Leave a Reply to mlodakk Cancel reply

Your email address will not be published.