na słodko11.02.2017107513
Owsianka kokosowo – śliwkowa
Smacznego
czytaj przepis

Sobota. Budzę się pierwsza, a za oknem jest zimowo. Wkładam szlafrok, podkręcam kuchenny kaloryfer i nastawiam kawiarkę. Siadam przy kuchennym blacie z książką i czekam na swój poranny, ulubiony napój. Niebo zwiastuje słońce, która lada chwila wyjrzy zza chmur. Zapach kawy unosi się swoim cudownym aromatem po całej kuchni. Siadam, delektuję się swoja małą czarną i zagłębiam w lekturze. Po dziewiątej budzi się mój najmłodszy domownik. Wyciągamy pochowane wieczorem zabawki, włączamy ulubioną bajkę, przygotowujemy śniadanie. Rzadko jest tak, że wszyscy jemy to samo. Z racji odmiennych gustów, każdy raczy się czymś innym. Przygotowujemy jajka, kanapki, słodkie drożdżówki, kroimy pomidory, paprykę, a na ciepło przygotowuję owsiankę.

Po śniadaniu wychodzimy na spacer. Mamo, nakarmimy ptaki? One jeszcze nie jadły śniadania…

Dziś owsianka zimowa. Przyrządzona na mleku kokosowym z cynamonem i suszonymi śliwkami.

Składniki

(na 1 porcję)

3-4 łyżki płatków owsianych

4 łyżki płatków orkiszowych

200ml mleka kokosowego

150ml wody

1/2 łyżeczki cynamonu

1-2 łyżeczki brązowego cukru

1 śliwka świeża

3-4 śliwki suszone

płatki kokosowe

Wykonanie

  1. Do rondelka o grubym dnie wsypujemy oba rodzaje płatków. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Płatki będą wchłaniać płyn, więc można sukcesywnie dolewać.
  2. Gdy płatki zmiękną, dolewamy mleczka kokosowego, dodajemy cynamon i pokrojnę na kawałki połówke śliwki. Drugą uzyjemy do dekoracji.
  3. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki, dekorujemy świeżą i suszoną śliwką. Posypujemy cynamonem i płatkami kokosowymi.
  4. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki
“Serniki słodkie i wytrawne” jako świąteczny upominek
kulinarne podróże
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny
sałatki
Sałatka z twarogiem, ogórkiem, kiełkami i ziołowym hummusem
Komentarze

13 responses to “Owsianka kokosowo – śliwkowa”

  1. Ania says:

    Wygląda wspaniale i pewnie tak też smakuje 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Bardzo dziękuję! 🙂

  2. mlodakk says:

    Och taka zimowa owsianka w taki dzień jak dziś same pysznoći

  3. owsianka to zawsze idealne śniadanie na poranek pełen energii 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dokładnie tak! 🙂

  4. Kocham owsianki ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Twoja jest tak pięknie podana, że nie mogę się napatrzeć na zdjęcia !

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Cieszą mnie niesamowicie Twoje słowa! 🙂

  5. Marcepanowy Kącik says:

    Pyszna owsianka. Z przyjemnością ją zrobię 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Cieszę się, że Ci się spodobał mój przepis 🙂

  6. Ależ wykwintnie podana owsianka 🙂 Zachwycam się przepisem i zdjęciami.

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Niezwykle mi miło! 🙂

  7. Olka says:

    Kokosowa czyli pyszna i tak pięknie podana 🙂

Leave a Reply to Renata Czelny - Kawa Cancel reply

Your email address will not be published.