na słodko05.05.20176995
Ciasto rabarbarowe z kruszonką
Smacznego
czytaj przepis

Piątek. Wracam po pracy i idę odebrać moje dziecko z przedszkola. Wstępuję do domu i biorę ze sobą hulajnogę córki. Słońce przyjemnie przygrzewa, więc postanawiam iść na spacer z dzieckiem. W przedszkolu zostaję zasypana bardzo, ale to bardzo ważnymi rysunkami, wycinankami. Chowam to wszystko do torebki, a córka już mknie na hulajnodze. Zatrzymujemy się przy drewnianym zieleniaku. Z wystawionego na schodkach koszyka wybieram łodygi różowiutkiego rabarbaru. Czy to na ciasto? Hm, miałam zrobić kompot, ale dlaczego nie ciasto? Wieczorem siedzimy sobie rodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka mleka, a na cieście kleks marmolady!

 

Składniki

200 g miękkiego masła

250 g cukru pudru

4 jajka w temp.pokojowej

250 g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

500g – 700g rabarbaru

kruszonka

100 g masła

150g mąki pszennej

80 g cukru pudru

Wykonanie

  1. W misie miksera zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  2. Gdy masa maślana będzie już pulchna, dodawać po jajku i miksować już na wolniejszych obrotach urządzenia.
  3. Przesiewamy makę razem z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy do połączenia sie składników.
  4. Formę lub żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię.
  5. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wykładamy na masę.
  6. Przygotowujemy kruszonkę : stapiamy masło, dodajemy mąkę i cukier, mieszamy i rozcieramy drewnianą łyżeczka lub po prostu palcami. Kruszonkę wykładamy na rabarbar.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Wkładamy ciasto i w tej temp pieczemy je przez 15 min. Nastepnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy ok. 45-55 min do “suchego patyczka”.
  8. Smacznego!
  9. U nas w domu moje łasuchy częstują się tym ciastem z kleksem konfitury śliwkowej i szklanką mleka! 🙂

/inspiracja Kwestia Smaku/

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem
na słodko
Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa
na słono
Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami
Komentarze

5 responses to “Ciasto rabarbarowe z kruszonką”

  1. Ciasto bardzo apetyczne 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂

  2. Magdalena says:

    klasyczne, pyszne,najlepsze 🙂

  3. Nareszcie rozpoczyna się sezon na owoce letnie, moje ulubione, na pewno zafunduję sobie takie ciacho z rabarbarem nie raz i nie dwa 😉

  4. Ciasta z kruszonką należą do moich ulubionych, a rabarbarowe mieści się w Top 3 🙂

  5. Kasia says:

    Zrobiło się tak miło, rodzinnie, nawet lekko nostalgicznie (ech, ta babcia, u niej w ogródku zawsze był świeży rabarbar…) i aż zatęskniłam za takim ciastem 🙂 Czas je zrobić, dziękuję za wspaniały przepis 🙂

Leave a Reply to Kuchnia MagdaLeny Cancel reply

Your email address will not be published.