serniki09.06.20179075
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach
Smacznego
czytaj przepis

Zamek w Przegorzałach widzimy z okna naszego mieszkania, podobnie jak i klasztor ojców kamedułów na Bielanach wraz z Lasem Wolskim. Wieczorem lub nocą, kiedy czasami przed snem wyglądamy przez okno, przy bezchmurnym niebie, widzimy dwa światełka, jedno z klasztoru, drugie właśnie z zamku w Przegorzałach. Usytuowany po drugiej stronie Wisły, wybudowany w czasie II wojny światowej, stylizowany na nadreński zamek niegdyś pełnił funkcję siedziby hitlerowskich urzędników, a także esesmańskiego sanatorium i szpitala pod koniec wojny. Dziś znajduje się tutaj siedziba dwóch oddziałów Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz restauracja. Ogromnym atutem tego miejsca jest przepiękny widok na dolinę Wisły i miasto, a także na Beskidy z Babią Górą i przy dobrej pogodzie – nawet Tatry!

Jest czerwcowa, ciepła niedziela, więc siadamy na kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych, spokojnych, wręcz zaczarowanych. Odrzucają nudę i nijakość na rzecz czegoś, co poprawi ich nastrój lub gdzie poczują się komfortowo.

I niby taka zwykła niedziela nam się przytrafiła, a jaka piękna…

Niedzielę kończymy spacerem w Parku Jordana przy krakowskich Błoniach.

A dla Was oprócz porcji zdjęć przepis na delikatny sernik śmietankowy. Akurat na letni czas!

Składniki

1 kg twarogu półtłustego

200 g serka ricotta

150 g śmietanki 36%

1 łyżeczka olejku śmietankowego

4 jajka

1 i 1/3 szklanki cukru pudru

1 – 2 łyżeczki soku z cytryny

wierzch

4 łyżki śmietany 18%

1 kopiata łyżka cukru pudru

spód

100 g herbatników

2 – 3 łyżeczki oleju ze słonecznika

Wykonanie

  1. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Mieszamy z olejem i wykładamy nimi tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ugniatamy. Tortownicę umieszczamy na 15 – 20 min w lodówce.
  2. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy po jajku, cały czas miksując.
  3. Następnie dodajemy ricottę, śmietankę oraz olejek i sok z cytryny. Delikatnie miksujemy na wolnych obrotach.
  4. Masę serową przekładamy do tortownicy. Wygładzamy szpatułką wierzch masy.
  5. Tortownice wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy sernik przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150-160 C i w niej pieczemy sernik jeszcze przez 50 -55 min.
  6. Na 15 min przed końcem pieczenia na wierzch sernika wylewamy śmietankę zmieszaną z cukrem pudrem.
  7. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce.
  8. Dekorujemy dowolnie.
  9. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Brownie porzeczkowe i o tym, jak maluję swoją rzeczywistość w lepszych barwach
na słodko
Tort chałwowy
na słono
Risotto z grzybami
Komentarze

5 responses to “Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach”

  1. Darek says:

    Bardzo fajny i przydatny artykuł. Dzięki za ciekawe informacji na temat mojego ulubionego napoju.

  2. Iwona says:

    Ile około minut należy miksować ser z cukrem pudrem- czy to 1-2 minuty, a może w sekundach? Zależy mi na ramach czasowych lub momencie jak poznać kiedy wrzucić pierwsze jajko. Jakie obroty miksera? Dziękuję:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Do połączenia się składników, ok.2 minut wystarczy 🙂

  3. Iwona says:

    Dziękuję bardzo za szybka poradę:) A jakie obroty miksera?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      zazwyczaj daję na te środkowe 🙂 te najmocniejsze mogą rozluźlić za bardzo masę.

Leave a Reply to Iwona Cancel reply

Your email address will not be published.