na słono10.09.20171654
Hummus ziołowy
Smacznego
czytaj przepis

Wpadłam na pomysł przyrządzenia go w dniu, gdy z poprzedniego obiadu został mi garnuszek ugotowanej ciecierzycy, a na parapecie bazylia wybujała tak, że już zaczynałam się martwić, czy całą ją zdążę zużyć przed wakacyjnym wyjazdem. Postanowiłam więc przygotować domowy hummus, tylko w wersji ziołowej. Smak przeszedł moje oczekiwania! Robiłam go dwukrotnie, gdyż w czasie upalnych dni spełniał swoją rolę wielowymiarowo. Pasował jako smarowidło do kanapek, ale także przydał się do dania z makaronu i pełnił w nim rolę pesto. Smak jest wyrazisty, mocny, ziołowy. To mój numer jeden wśród past kanapkowych!

Składniki

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

garść świeżej bazylii

mała garść orzeszków piniowych

garść natki pietruszki

2 łyżeczki soku z cytryny

1 – 2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta kolendry (opcjonalnie)

sól, pieprz

 

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Blendujemy na gładką masę.
  2. Hummus przekładamy do małego pojemniczka. Schładzamy w lodówce, gdzie trochę stężeje.
  3. Podajemy schłodzony na kanapkach lub też możemy go wykorzystać do dań z ryb, makaronów.
  4. Smacznego!

Udostępnij artykuł
podróże
poprzedni artykułDzień nad jeziorem w Pławniowicach
serniki pieczone
następny artykułWytrawny sernik z kozim serem, czarną soczewicą i konfiturą z żurawiny
Komentarze

4 odpowiedzi na “Hummus ziołowy”

  1. Zuza napisał(a):

    tak mocno bazyliowy! <3 rewelacja

  2. Ania napisał(a):

    Bardzo smaczny pomysł 🙂 Uwielbiam bazylie i ziołowe smaki, więc jak dla mnie super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.