na słono11.10.20172041
Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem
Smacznego
czytaj przepis

Bardzo rzadko ostatnimi czasy gości u mnie mięso na talerzu. Ale ten pomysł sprawił, że poczęstowani nim moi goście byli zachwyceni smakiem. A jest on niecodzienny, trzeba przyznać. Przez noc polędwiczki moczyły się w mocnym koniaku, przyprawach i rozmarynie. Drugiego dnia piekłam je razem z wieloma przepysznymi owocami – jabłkami, brzoskwiniami, figami, żurawiną. Głównym ziołem dodającym mocniejszego akcentu był świeży rozmaryn. Danie wyszło doskonałe, a jeśli ja sama tak uważam, to znaczy, że jest ono w pełni godne polecenia. Sprawdzi się na wykwintny lub świąteczny obiad. Smakujcie!

 

Składniki

3 – 4 polędwiczki wieprzowe

1/2 szklanki koniaku

1 duże jabłko

1 brzoskwinia

garść świeżej żurawiny

2 figi świeże

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sól, pieprz, sypka papryka

 

Wykonanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, pieprzem oraz czerwoną sypką papryką. Obkładamy gałązkami rozmarynu. Całość podlewamy koniakiem, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na całą noc w lodówce.
  2. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, zdejmujemy folię, nagrzewamy piekarnik do 190C i wkładamy mięso do środka. Pieczemy przez ok. 25 min w tej temperaturze w opcji góra-dół bez termoobiegu.
  3. Po tym czasie wyjmujemy piękące sie mięso, obracamy je i obkładamy je cząstkami owoców: brzoskwiń, jabłek, żurawiną. Ponownie wkładamy do piekarnika.
  4. Zmniejszamy temperaturę do 175C i w włączamy opcję termoobiegu lub grilla. Przez cały czas pieczenia nie przykrywałam mięsa, za to często je obracałam i polewałam sosem z koniaku, choć, oczywiście, alkohol straci swoją moc. Pieczemy ok. 25 min.
  5. Ponownie wyciągamy mięso i obkładamy je z wierzchu plasterkami świeżych fig. Wkładamy naczynie do piekarnika i w opcji góra-dół dopiekamy do miękkości, obracając mięso od czasu do czasu. Ja piekłam jeszcze ok. 20-30min.
  6. Mięso było kruche, niezwykle delikatne. W sumie przebywało w piekarniku ok. 1,5h, jednak swoją kruchość zawdzięcza nocnemu moczeniu w alkoholu. Pasuje do dań z ryżu, kaszy czy pieczonych ziemniaków.
  7. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Startowe
poprzedni artykułZupa z dyni, marchewki i imbiru
serniki pieczone
następny artykułSernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem - jesienna wersja
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem”

  1. Ania napisał(a):

    Polędwiczki uwielbiam, a tak przygotowane na pewno smakują obłędnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.