serniki pieczone14.11.20171234
Serniczki dyniowe z cynamonem i sosem śliwkowym
Smacznego
czytaj przepis

Dzień dobry! Skoro zajrzałaś, zajrzałeś do mnie, to znaczy, że smak dyni doleciał aż do Ciebie 🙂 Tej jesieni zostałam absolutnie niezaprzeczalną fanką dyniowych deserów. Moje serniki aż kipią od dyniowego smaku! Łączę je z chałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis 🙂

Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek

1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki i upieczona (potrzeba ok. 200-250 g  miąższu po upieczeniu)

500 g twarogu tłustego

1/2 łyżeczki cynamonu

2 duże jajka

1 niepełna szklanka cukru (najlepiej dosłodzić wg własnego uznania)

odrobina otartej skórki z pomarańczy

80-100 g herbatników czekoladowych rozdrobnionych i połączonych z 40 g roztopionego masła

sos śliwkowy

2-3 śliwki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  1. Dynię pokroiłam na kawałki i upiekłam w nagrzanym do 190C piekarniku do miękkości. Po upieczeniu usunęłam pestki oraz skórkę. Miąższ dyniowy przełożyłam do osobnej miseczki do przestudzenia.
  2. Rozdrobniłam w blenderze czekoladowe herbatniki i wymieszałam je z roztopionym masłem.
  3. Dno  małych kokilek żaroodpornych wyłożyłam masą herbatnikową. Uklepałam spód i wstawiłam do lodówki na 30 min do schłodzenia.
  4. Twaróg zmieliłam dwukrotnie. Przełożyłam do misy miksera, wbiłam jajka, wsypałam cukier i miksowałam przez chwilę.
  5. Następnie do masy serowej dodałam cynamon oraz otartą skórkę z pomarańczy.
  6. Masą serową wypełniłam naczynka prawie po brzegi.
  7. Kokilki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i w tej temperaturze piekłam je przez 10 minut.
  8. Następnie zmniejszyłam temp do 150 C i serniczki piekły się w niej przez ok. 30 minut.
  9. Serniczki studziłam w uchylonym piekarniku.
  10. W małym rondelku umieściłam pokrojone i pozbawione pestek śliwki. Zasypałam je cukrem trzcinowym i dusiłam z kilkoma kroplami wody. Gdy puściły sok, dodałam cynamonu i jeszcze gotowałam chwilę na wolnym ogniu.
  11. Gotowy sos przecedziłam, aby pozbyć sie skórek.
  12. Schłodzone serniczki nalezy polać ciepłym sosem.
  13. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułDrożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą
inne
następny artykułŚwiat okiem dziecka, czyli recenzja książki Magdaleny Witkiewicz "Lilka i spółka" - wpis czytelniczy
Komentarze

4 odpowiedzi na “Serniczki dyniowe z cynamonem i sosem śliwkowym”

  1. iza napisał(a):

    jakie fajne 😉 i pysznie wyglądają

  2. Olka napisał(a):

    Pyszniutkie maleństwa pozdrawiam

  3. mlodakk napisał(a):

    U Ciebie to zawsze coś pysznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.