na słodko03.01.201828150
Owsianko – jaglanka z daktylami, żurawiną i migdałami
Smacznego
czytaj przepis

Nowy Rok. Nowy miesiąc i nowy tydzień. Przed nami nowe możliwości. Mamy głowy pełne nowych planów. Wszystko nowe. Ważne by mieć do tego wszystkiego energię i to najlepiej od samego rana. Dlatego pomyślałam sobie, że nowy wpis w tym roku rozpocznę od przepisu na pyszne i zdrowe śniadanie, które sprawi, że Wasze samopoczucie będzie Wam pozytywnie sprzyjać. W przyrodzie zima, więc ten pierwszy posiłek warto zjeść na ciepło. Kosztujcie owsianko-jaglanki z bakaliami!

A co nam będzie potrzebne do tego pysznego śniadania?

Składniki ( na 2 porcje )

1/2 szklanki kaszy jaglanej

5-6 łyżek płatków owsianych

1/2 łyżeczki cynamonu

2 – 3 łyżeczki miodu

5-6 szt daktyli

1 łyżka suszonej żurawiny

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka płatków migdałowych

1 szklanka mleka lub wody

Wykonanie

  1. Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną i płatki owsiane. Zalewamy wodą lub mlekiem. Możemy użyć mleka kokosowego, migdałowego lub zwykłego, takie, jakie lubimy najbardziej.
  2. Gotującą się kaszę mieszamy, dodajemy daktyle i żurawinę.
  3. W tym samym czasie na małej patelni podprażamy pestki dyni i płatki migdałowe.
  4. Jeżeli kasza wchłonie płyn, a nie będzie jeszcze gotowa, uzupełniamy go (mleko lub woda).
  5. Owsiankę słodzimy miodem, dodajemy także cynamon. Gotową przekładamy do miseczki.
  6. Śniadanie posypujemy cynamonem, pestkami dyni, żurawiną i płatkami migdałowymi.
  7. Smacznego! Teraz na pewno będzie dobry dzień 🙂

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
sałatki
Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą
na słodko
Jaglanka jabłkowa z orzeszkami ziemnymi
na słodko
Orzechowa strucla z rumem
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.