serniki pieczone05.01.2018215518
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu
Smacznego
czytaj przepis

To taka gwiazda wśród gwiazd. Sernik waniliowy pachnący cytryną i pomarańczą z bardzo czekoladowym spodem. Do tego wykończenie z karmelu i bakalii. Wyobrażasz sobie ten smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru.

Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną…No po prostu raj!

A co nam będzie potrzebne?

Składniki

(na dużą tortownicę 26cm)

spód

200 g masła

100 g gorzkiej czekolady 70% kakao

3 jajka

3 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżki kakao

80 g mąki pszennej

masa serowa

500 g zmielonego twarogu tłustego

500 g zmielonego twarogu półtłustego

200 g serka mascarpone

4 jajka

1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki

sok z 1/2 cytryny

sok z 1/3 pomarańczy

1 laska wanilii (ziarenka)

skórka otarta z 1/2 cytryny

3/4 szklanki rodzynków

2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie)

wierzch

karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny)

orzechy laskowe

żurawina

rodzynki

Wykonanie

  1. Spód: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej.
  2. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz czekoladę. Miksujemy.
  3. Teraz czas na mąkę. Całośc miksujemy do połączenia się składników. Masa powinna byc lekka i puszysta. 
  4. Masę czekoladową przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Masa serowa: zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy mascarpone i wbijamy jajka. Miksujemy ok. 5 min na średnich obrotach. Wsypujemy cukier puder. Jeżeli masa będzie zbyt „sucha”, można dodać 2 łyżki śmietanki kremówki.
  6. Rodzynki moczymy w kilku łyżeczkach soku z pomarańczy.
  7. Do twarogu dodajemy sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę cytrynową.
  8. Z laski waniliowej wyjmujemy ziarenka i przekładamy do twarogu. Całość miksujemy.
  9. Odsączone rodzynki przekładamy do gotowej masy serowej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  10. Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem.
  11. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min.
  12. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  13. Wierzch: przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie całość polewamy karmelem. (opis przygotowania karmelu znajduje się wyżej w składnikach)
  14. Smacznego! Bedzie przepysznie!
Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułOwsianko - jaglanka z daktylami, żurawiną i migdałami
kulinarne podróże
następny artykułYerba mate, czyli o argentyńskiej herbacie
Komentarze

18 odpowiedzi na “Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu”

  1. Joasia napisał(a):

    Gdy zobaczyłam przepis od razu wiedziałam że go upiekę, czy po dodaniu całości punktu pudru należy masę miksować czy wrzucić sok, skórkę, wanilię i dopiero włączyć mikser?

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Joasiu,
      tu akurat cukier sam miksowany czy razem ze skórką i sokiem nie robi różnicy 😉
      Może krótko zmiksowac do połączenia się cukru lub juz wszystko razem 🙂
      Powodzenia!

      • Joasia napisał(a):

        Dziękuje serdecznie za porady. Zgodnie z podpowiedzią zmiksuje z cukrem pudrem, a potem wrzucę resztę składników. Jakiej firmy ser-krajanka na wagę Pani poleca? Czy podczas miksowania używa Pani miotełek do ubijania piany czy końcówki do ucierania z miksera planetarnego?

        • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

          Do miksowania używam tylko końcówki do ucierania, miotełka do piany nie daje sobie rady z dużą ilością twarodu.
          Jeżeli chodzi o twaróg, to często kupuję twaróg ze Skały, Gazda, Twaróg Babuni (taki okrągły), z Piątnicy w tych trójkątnych opakowaniach lub z Hajnówki.

          • Joasia napisał(a):

            Dziękuję za odpowiedź. Mam w sklepie osiedlowym twaróg ze Skały więc będę bez obaw go kupowała:)

          • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

            Śmiało!
            Choć polecam też eksperymentowanie, aby wybrać ten, który smakuje najlepiej i który nadaje najlepszą / najsmaczniejszą konsystencję sernikowi 🙂
            Pozdrawiam i życzę powodzenia! 🙂

  2. posmakujto! napisał(a):

    Wygląda znakomicie! 🙂

  3. Marzena napisał(a):

    Cudowny serniczek kochana 🙂 zapisuje do wypróbowania 🙂

  4. Anonim napisał(a):

    Przepis rewelacja,napewno zagości w moim domu, ale mam pytanie czy piecze Pani ten sernik na termoobiegu? 😉 😉 🙂

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Dziękuję!
      Nie, nie na termoobiegu, opcja góra-dół z tortownicą na środkowym poziomie piekarnika.

  5. Wiesia napisał(a):

    Przepis rewelacja! !!! Napewno zagości w moim domu, mam pytanie, czy piecze Pani ten sernik na termoobiegu ? 😉 😉 😉

    • Wiesia napisał(a):

      Przepis rewelacja! !!!!! Mam już jeden super przepis na sernik z ziemniakami, ten będzie moją drugą perełką, dzisiaj upieklam jest wyśmienity, polecam, i dzięki za poradę

  6. Kuchnia MagdaLeny napisał(a):

    Wygląda wspaniale! Z chęcią wypróbuje przepis bo serniki uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.