serniki pieczone13.01.20182122
Wegetariański sernik pomarańczowy bez jajek z daktylami i orzechami nerkowca
Smacznego
czytaj przepis

Ten sernik został przygotowany na specjalne życzenie Tomka Słodkiego – dziennikarza, który zaprosił mnie do swojego programu w telewizji SłodkiLive. Przeglądając moją książkę z przepisami na serniki, ubolewał, że nie mógłby spróbować takich pyszności, ponieważ zrezygnował ze spożywania jajek. W krótkiej rozmowie już po nagraniu pierwszego programu zapytał, czy mogłabym na potrzeby drugiego odcinka upiec sernik bez jajek. Śmiało przyjęłam wyzwanie, a że do tej pory nie piekłam tego typu serników, z przyjemnością zaczęłam układać przepis i proporcje składników mojego wypieku.

12 grudnia 2017r. ten pomarańczowy sernik jaglany razem ze mną był bohaterem programu o kobiecych biznesach na kanale SłodkiLive. Tomek poczęstował się na antenie kawałkiem serowca, wcześniej duże kawałki „zaklepali” sobie kamerzyści i chłopcy z obsługi. 

Sernik ma smak pomarańczowy dzięki temu, że dodana do niego kasza jaglana gotowała się razem ze skórką pomarańczową. Słodki spód to daktyle, orzechy nerkowca, migdały i wiórka kokosowe. Sernik jest treściwy, raczej nie należy do tych lekkich, kasza jaglana w ogóle nie jest wyczuwalna. 

Całą rozmowę w programie Tomka Słodkiego możecie obejrzeć tutaj: KOBIETA ZE SŁODKĄ PASJĄ

A co nam będzie potrzebne?

Składniki (na tortownicę 18cm)

masa

400 g zmielonego twarogu półtłustego

1,5 szklanki kaszy jaglanej

6 – 7 łyżek syropu klonowego

1/2 laski wanilii (ziarenka)

250 g mleczka kokosowego

skórka z 1/2 pomarańczy

spód

50 g suszonych daktyli

3 łyżki orzechów nerkowca

3 łyżki migdałów

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżeczki wiórków kokosowych

wierzch

posiekane migdały i orzechy nerkowca

1,5 łyżki konfitury morelowej

 

Wykonanie

  1. Pomarańczę obieramy ze skórki, którą sparzamy. Wyciskamy sok z owocu. Skórkę odkładamy.
  2. Daktyle moczymy w soku z pomarańczy.
  3. Twaróg mielimy.
  4. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka, dodajemy kawałki skórki z pomarańczy i podlewamy wodą (ok. 1,5 szklanki). Gotujemy do miękkości. Jeżeli w trakcie gotowania kasza wchłonie płyn, dolewamy ok. 100 – 120 g mleczka kokosowego. Mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestudzenia, usuwamy skórki pomarańczy.
  5. Daktyle odsączamy z soku, przekładamy do blendera razem z orzechami, migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy także olej kokosowy. Całość blendujemy na gładką masę. Taką masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Zmielony twaróg przekładamy do misy miksera, miksujemy, dodając po łyżce kaszy jaglanej. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy następną porcję kaszy i tak do połączenia wszystkich składników.
  7. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka i przekładamy do masy. Dodajemy także syrop klonowy i całość miksujemy na wolniejszych obrotach.
  8. Masę serowo-jaglaną wykładamy na daktylowy wierzch.
  9. Pierkarnik rozgrzewamy do 200C. Wkładamy sernik do takiej temperatury na 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp na 150-160C i w niej pieczemy sernik ok. 40 min. Przy zwiększeniu składników sernika czas trzeba będzie wydłużyć.
  10. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  11. Wierzch schłodzonego sernika smarujemy cieniutką warstwą konfitury. Całość posypujemy siekanymi orzechami nerkowca, migdałami, wiórkami kokosowymi.
  12. Smacznego!

 

 

Udostępnij artykuł
kulinarne podróże
poprzedni artykułMarokańskie cappuccino
na słono
następny artykułKotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad
Komentarze

2 odpowiedzi na “Wegetariański sernik pomarańczowy bez jajek z daktylami i orzechami nerkowca”

  1. gin napisał(a):

    Mmm, wygląda jak marzenie 🙂

  2. Marzena napisał(a):

    Bardzo lubię smak pomarańczy w słodkościach. Serniczek wygląda obłędnie pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.