na słono16.01.201819897
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad
Smacznego
czytaj przepis

Kuchnia mojej mamy – mała, w kształcie litery L. To tu przygotowujemy posiłki, to tu rozkładamy na stole kolorowanki, to tutaj odbywa się nauka pisania pierwszych liter, to właśnie w tym pomieszczeniu moja córka poznaje tajniki babcinej kuchni. Przysuwa do lady krzesło, wdrapuje się na nie i melduje gotowość wbijania jajka, aby samodzielnie przygotować lane kluseczki do nieśmiertelnej pomidorówki. To tu późno po północy przy kolejnej filiżance herbaty odbywają się nasze rozmowy, to tu jest serce domu.

W niedzielę mama przygotowuje dla nas pyszny, prosty obiad. Kotlety mielone. Wszyscy je lubimy. Kojarzą mi się z kuchnią babci w zestawie z ziemniaczkami puree i buraczkami. Taki polski zestaw. Nieco retro, ale taki retro, który nie wychodzi z mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie?

Składniki na 5-6 sztuk

400g karkówki

1 bułka czerstwa

1 jajko

1/4 większej cebuli

sól, pieprz do smaku

bułka tarta

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie

  1. Bułkę moczymy w wodzie.
  2. Mięso razem z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone przekładamy do głębszego naczynia.
  3. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiamy do połączenia się składników.
  4. Nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  5. Podajemy prosto z patelni.
  6. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym ogórkiem.
  7. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Torcik jagodowo-czekoladowy na zimno
kulinarne podróże
Atelier Amaro w Warszawie jako pyszna niespodzianka
na słodko
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową
Komentarze

7 responses to “Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad”

  1. Anonymous says:

    Ale pychoooota!!! 🙂

  2. Jerzy says:

    Ja robię mielone ze zmieszanych 3 rodzajów mięs: wieprzowe, wołowe i drobiowe w równych proporcjach, natomiast bułkę moczę w mleku. reszta już, jak w Pani przepisie

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Też tak można 🙂
      Natomiast nie każdy bułkę mleczną dodaje do mięsa, to juz wg uznania 🙂
      Pozdrawiam!

  3. Jasix says:

    Oj pamiętam te kotlety z ogórkiem kiszonym jedzone jako 2 obiad po tym mojej mamy. 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Wakacyjne, wspólne jedzenie 🙂 Tak było!

  4. mlodakk says:

    Mała pomocnica:) Takie kotleciki są bardzo pyszne na obiadek:)I obowiązkowo ogórek kiszony

Leave a Reply to Renata Czelny - Kawa Cancel reply

Your email address will not be published.