na słodko30.01.20184700
Ciasto z żurawiną i serkiem twarogowym
Smacznego
czytaj przepis

Bajecznie proste ciasto, które można przygotować w godzinę już z jego upieczeniem! Nie potrzeba nawet miksera ani innego sprzętu oprócz łyżki i łyżeczki. Gdy nachodzi Was ochota na coś słodkiego, jest idealne. Uwaga! Bardzo szybko znika.

A co nam będzie potrzebne do wykonania tego pysznego ciasta?

Składniki (na 2 małe foremki)

200 g mąki pszennej tortowej

2 jajka

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

80 ml oleju (użyłam oleju z winogron)

ziarenka z 1/2 laski wanilii

100 g serka twarogowego (użyłam śmietankowego Almette)

kilka kropel soku z cytryny

80 g suszonej żurawiny

garść wiórków kokosowych

Wykonanie

  1. Całe jajka wybij do większej miski i rozbełtaj miotełką. 
  2. Dodaj wszystkie suche składniki i szybko (krótko!) wymieszaj. Na samym końcu dodaj olej i sok z cytryny.
  3. Przygotowaną masę (może mieć grudki, nic nie szkodzi ;)) przełóż do foremek i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez ok. 40 min.
  4. Przestudzone ciasto posyp wiórkami i żurawiną.
  5. Proste, prawda? A jakie dobre! 
  6. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
serniki pieczone
Sernik cytrynowy z karmelem i prażonymi orzeszkami ziemnymi
kulinarne podróże
Warszawskie bistro “Charlotte” czyli dobry adres kulinarny
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.