serniki pieczone28.03.20186070
Sernik cytrynowy z karmelem i prażonymi orzeszkami ziemnymi
Smacznego
czytaj przepis

Mocno sernikowo jest w moim Raju. Ale nie ma się co dziwić, w końcu to okres wielkanocny, a chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten, który właśnie oglądacie to sernik, który został upieczony na specjalne zamówienie, aby uczcił niezwykle ważną i „okrągłą” uroczystość. Postanowiłam podzielić się przepisem, gdyż sernik spotkał się z uznaniem i mogę go wciągnąć w swój sernikowy zestaw. Sam sernik jest mocno cytrynowy i niesłodki na rzecz ociekającego słodyczą wierzchu ciasta polanego obficie karmelem i posypanego podprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Składniki

spód

80g herbatników petitków

2 łyżeczki kakao

4 łyżki stopionego masła

masa serowa

1 kg twarogu półtłustego

250 g twarogu tłustego

1,5 szklanki cukru pudru

3 jajka

1/2 budyniu waniliowego

ziarenka z 1/3 laski wanilii

2 łyżki śmietanki 36%

sok z 1 dużej cytryny

otarta skórcka z cytryny (ilośc według uznania)

wierzch

100-120 g  orzeszków ziemnych niesolonych

garstka płatków migdałowych

masa krówkowa (użyłam masy z Gostynia)

1 łyżka śmietanki 36%

Wykonanie

  1. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze razem z kakao. Mieszankę łączymy z roztopionym masłem i od razu wylepiamy nia dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce.
  2. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera. Wsypujemy cukier i miksujemy.
  3. W trakcie miksowania dodajemy po jajku, następnie ziarenka wanilii i sok z cytryny, skórkę z niej, śmietankę i na samym końcu budyń.
  4. Gotową masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Sernik pieczemy w opcji góra-dół, bez termoobiegu, na środkowych widełkach piekarnika.
  5. Po 15 min zmniejszamy temperaturę do 155-160C i pieczemy sernik przez ok. 1h bez otwierania piekarnika.
  6. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  7. Wierzch sernika dekorujemy po całkowitym przestudzeniu ciasta.
  8. Masę krówkową podgrzewamy lekko ze śmietanką w małym rondelku, ciągle mieszając. Ciepłą wykładamy na wierzch sernika.
  9. Orzechy i płatki migdałowe wrzucamy na suchą patelnię i podprażamy przez kilka minut. 
  10. Prażone orzechy i płatki od razu wykładamy na polewę karmelową. 
  11. Sernik najlepiej smakuje schłodzony.
  12. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułWielkanocna tarta kokosowo - cytrynowa
na słono
następny artykułKotlety jajeczne z bazylią
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.