na słono05.04.201817072
Kotlety jajeczne z bazylią
Smacznego
czytaj przepis

Kwietniowe dni nastrajają jakoś bardziej optymistycznie. Słońce, którego tak nam brakowało w zimie zaczyna coraz mocniej i dłużej cieszyć nasze oczy i spragnioną go skórę. Zakładamy okulary słoneczne i wystawiamy twarz do słońca. Wiosna. Rodzi się coś nowego. Świeżego. A może też coś nowego kiełkuje w nas? Jakiś pomysł? Chęć zmiany czegoś? Też tak macie?

Wraz z nadejściem wiosennego czasu zmiany pojawiają się w naszym codziennym menu. Więcej zieleniny, lżejsze potrawy na poczet tych bogatszych w tłuszcz, który magazynowaliśmy sobie przez zimę. Dlatego dziś podaję Wam przepis na szybki dodatek do obiadu na każdy dzień, czy ten zwykły w tygodniu, czy bardziej uroczysty w weekend. Kotelty jajeczne z bazylią, czyli prostota z nutką aromatycznej bazylii. Oczywiście, zachęcam do dodania świeżych ziół. 

Składniki na 7 sztuk

5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe)

1 mała czerstwa bułka

2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej)

sól, pieprz do smaku

szczypta wędzonej papryki

bułka tarta do panierowania

olej kokosowy do smażenia

Wykonanie

  1. Jajka gotujemy na twardo (4szt.)
  2. Bułkę moczymy w wodzie przez ok. 30 min, nastepnie odsączamy z płynu.
  3. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, przekładamy do blendera razem z odsączoną bułką, wbijamy surowe jajko, dodajemy bazylię, paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy.
  4. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski.
  5. Nabieramy masę i w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. 
  7. Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
  8. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Papardelle primavera
serniki pieczone
Sernik jesienny z masłem orzechowym
kulinarne podróże
Yerba mate, czyli o argentyńskiej herbacie
Komentarze

2 responses to “Kotlety jajeczne z bazylią”

  1. Ania says:

    To smak mojego dzieciństwa… Baaaaardzo je lubię, a nie jadłam wieki! Chyba nabrałam ochotę na przypomnienie sobie smaku tych kotlecików! Dziękuję! 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Aniu!
      To nic tylko je robić! Zwłaszcza, że sa niezwykle proste, jak sama widzisz po przepisie 🙂
      Pozdrawiam!

Leave a Reply to Ania Cancel reply

Your email address will not be published.