inne26.06.20182030
Cykl wpisów „Lato herbatą pachnące” – herbata lawenda z szałwią i kwiatem lipy
Smacznego
czytaj przepis

Kiedyś pisałam już na blogu, że jestem wielką miłośniczką herbat, filiżanek, dzbanków i wszelkich akcesoriów herbacianych. Oj, jestem! Ostatnio z zamiłowaniem samodzielnie komponuję z posiadanych mieszanek różne herbaty, w letniej, lekkiej wersji.

Zapraszam Was zatem na cykl letnich wpisów z serii „Lato herbatą pachnące”!

Jako pierwszy przepis zamieszczam recepturę na herbatę z lawendy, kwiatu lipy i szałwii. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna, lekko cierpka, ale w taki przyjemny sposób. 

 

Jak przygotować herbatę lawendowo-lipową z szałwią?

Składniki

1/3 łyżeczki ziarenek lawendy (najlepsze byłyby te świeże, bo będą najbardziej aromatyczne)

1 łyżeczka suszonych kwiatów lipy

1/2 łyżeczki listków szałwii

kilka płatków suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

szczypta imbiru

miód na osłodę

Wykonanie

  1. Do czajniczka wsyp susz heraciany, skórkę pomarańczową oraz imbir.
  2. Zagotuj dobrą, filtrowaną lub źródlaną wodę.
  3. Herbatę zalej wodą o temp. ok. 90-95C. Zaparzaj ok. 3-5 minut.
  4. Jeżeli słodzisz, dodaj odrobinę miodu.
  5. Ciesz się lekkim smakiem Twojej herbaty!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tort bezowy Pavlova z kiwi i kremem miętowym
kulinarne podróże
Marokańskie cappuccino
na słodko
Muffinowy duet bananowo-śliwkowy pod lukrem
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.