serniki pieczone17.07.20183101
Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem
Smacznego
czytaj przepis

Leciutki, kremowy, pachnący cytrusami sernik. Robiłam go dla koleżanki, która kończąc jedną pracę, a rozpoczynając drugą, zamykała w swoim życiu pewien etap. Na jej życzenie upiekłam ten serowy smakołyk, chcąc osłodzić jej sentymentalną chwilę pożegnania. Mieszanka serów sprawiła, że ciasto wyszło kremowe, ale lekkie i zwarte. Postawiłam na prostotę, więc skupiłam się, aby masa serowa była aromatyczna i rozpływała się na podniebieniu. Klasyka obroni się sama, dlatego postanowiłam, że cytrusami dodam mu smaku i zapachu. 

Przepis jest prosty, więc śmiało próbujcie!

Składniki

1,2 kg twarogu półtłustego

3 spore łyżki ricotty

2 łyżki serka mascarpone

2 łyżki śmietanki 36%

4 jajka

1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka

skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty sok

sok z 1/2 pomarańczy

2 łyżki likieru kokosowego

dekoracja (agrest, borówka, suszona róża, lawenda, płatki kokosowe)

Wykonanie

  1. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując.
  2. Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy, z cytryny i otartą z niej skórkę. Miksujemy.
  3. Do masy dodajemy po łyżce ricottę, mascarpone, śmietankę. Miksujemy chwilę na niskich obrotach.
  4. Masę serową przekładamy do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza.
  6. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min.
  7. Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji grzania góra-dół.
  8. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  9. Wystudzony umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  10. Ciasto udekorowałam płatkami kokosowymi, lawendą, agrestem, borówkami i suszoną różą.
  11. Sernik jest bardzo delikatny! Smacznego!

Udostępnij artykuł
inne
poprzedni artykuł"Lato herbatą pachnące" - herbata bławatkowo-różana
na słono
następny artykułLetnie śniadanie na weekend - bajgiel z serkiem i owocami letnimi
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem”

  1. Kuchnia MagdaLeny napisał(a):

    Wow! Wspaniały serniczek <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.