inne07.08.2018490
„Lato herbatą pachnące” – japońska herbata zielona z prażonym ryżem
Smacznego
czytaj przepis

Zaczyna się letni świt. Śpię w swoim dawnym pokoju w mieszkaniu mojej mamy. W nocy gramoli mi się do łóżka moja córka. Zamiast spania następują „nocne Polaków rozmowy”.  Mamo, ten słomkowy kapelusz na ścianie był twój? Myślisz, że sowy już skończyły nocne polowanie? Mamo, napiłabym się takiej słodkiej herbaty z cytryną…

Wstaję i dreptam boso do kuchni. Za oknem budzą się ptaki. Nastawiam wodę na herbatę. Zwabiona naszymi harcami wstaje także moja mama. Parzymy herbatę. Rozkładam trzy różne filiżanki. Siadamy przy stole i rozmawiamy. Trzy pokolenia. Babcia,mama i córka. 

Do tego naparu chwilę się przekonywałam. Po pierwszym posmakowaniu było ciężko. Ale dałam mu drugą szansę. I całe szczęście. Japońska zielona herbata wzbogacona prażonym ryżem to niecodzienny napój, ale warto po niego sięgnąć i zasmakować w nutach Wschodu. Cierpka, o roślinnym posmaku, który pod koniec rozkłada się na podniebieniu właśnie prażonym ryżem. Czujemy ją zmysłem dwufazowo. I to jest ciekawe! Nazywana Popcorn Tea.

A jak przygotować taką herbatę?

1 łyżeczka herbaty

woda w temperaturze 65-80C

Herbatę zalewamy gorącą wodą o w/w temperaturze, parzymy ok. 2,5min. Ten rodzaj herbaty można parzyć kilka razy.

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułKaszotto z kurkami, suszonymi pomidorami i czarną soczewicą
na słodko
następny artykułLody z cukinii, ricotty i limonki
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.