na słodko14.09.20184372
Szarlotka z figami
Smacznego
czytaj przepis

Szarlotka ma w sobie coś jesiennego. A jej zapach przywodzi na myśl domowy mikroklimat – ciepły, bezpieczny dom z wielkim stołem w kuchni. Zapach jabłek. Szarlotka. Upiecz taką, a zobaczysz – wszyscy będą Ci wdzięczni. I koniecznie z figami! Pysznie wykorzystaj krótki sezon na te wdzięczne owoce! Zaproś bliskich do swojego stołu i …cieszcie się smakiem!

Składniki

ciasto

300 g mąki pszennej

120 g dobrego zimnego masła

2 żółtka

1 szklanka cukru pudru

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany

jabłka

1kg jabłek np. antonówek

2 figi

3 łyżki cukru

1 laska cynamonu

3-4 goździki

1/2 łyżki masła

1 cukier waniliowy

1 łyżka cukru kryształu

dodatkowo

bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie.
  2. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką.
  3. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h.
  4. W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierze je, pozbaw gniazd nasiennych i poszatkuj na kawałki. Następnie przełóż do garnka z grubym dnem, podsyp cukrem, wrzuć laskę cynamonu, goździki i masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną.
  5. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek.
  6. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj.
  7. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach.
  8. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch owoców.
  9. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200C w opcji grzania góra-dół.
  10. Piecz ok. 40-60min. W połowie pieczenia zmniejsz temperaturę do 180C.
  11. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
  12. Czujesz, jak w całym Twoim domu pachnie szarlotką?
  13. Zaproś bliskich do stołu i cieszcie się smakiem!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Chleb żytni na zakwasie z płatkami jaglanymi i o czytaniu
kulinarne podróże
Istryjskie smaki i inspiracje
kulinarne podróże
“Śniadanie w Warszawie” – Vincent Boulangerie & Patisserie w Warszawie
Komentarze

2 responses to “Szarlotka z figami”

  1. Super pomysł z figami 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Prawda? 😉 Figi są niesamowitymi dodatkiem!

Leave a Reply to Kuchnia MagdaLeny Cancel reply

Your email address will not be published.