na słodko10.02.20191460
Poranny omlet z owocami, konfiturą i orzeszkami ziemnymi
Smacznego
czytaj przepis

Nie wiem, jak Was, ale mnie dobre śniadanie nastraja pozytywnie na resztę dnia. Dlatego też przywiązuję do tego posiłku dużą wagę. Staram się, aby śniadanie było smaczne i wartościowe. W sobotnie i niedzielne poranki z racji większej ilości czasu z rana zazwyczaj skuszę się na coś odmiennego od tygodniowego śniadaniowego menu.

A gdyby tak przygotować najprostsze śniadanie? Omlet. Tak prosty i smaczny, a jednak zaniedbywany w polskich domach. Poniżej przedstawiam najłatwiejszy przepis na jedną porcję, więc jeżeli planujecie nakarmić większą ilość osób, odpowiednio pomnóżcie składniki.

Składniki (na 1 omlet)

2 jajka

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka mąki pszennej

1 kiwi

garstka orzeszków ziemnych

2 łyżeczki ulubionej konfitury – ja użyłam figowej

Owoce można użyć dowolne, ulubione.

1 łyżka masła do smażenia

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy żółtka, cukier, a na samym końcu mąkę. Po dodaniu mąki całość mieszamy szpatułką. Na patelni roztapiamy masło, masę omletową wylewamy na patelnię, smażymy do ścięcia się masy, następnie odwracamy na drugą stronę. Smażenie jednej strony powinno trwać około 3 minut. Omlet podajemy na ciepło, dekorujemy kleksem konfitury, pokrojonymi owocami,posypane cukrem pudrem i orzeszkami. 

Smacznego!

Udostępnij artykuł
inne
poprzedni artykułSłodko-słony wywiad dla VIVA!
na słono
następny artykułKluseczki leniwe czyli szybki obiad
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.