serniki pieczone29.03.20191134
Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy
Smacznego
czytaj przepis

Dziś moja propozycja dla tych, którzy nie tolerują laktozy. Przepis wymyśliłam na potrzeby zamówienia. Spód jest na bazie nerkowców, migdałów i daktyli. Masę serową skomponowałam z twarogiem bez laktozy i kaszą jaglaną, z dodatkiem kwaskowatego limoncello, skórki z cytryny, wanilii. Aby nadać aromat dolnej warstwie użyłam daktyli moczonych w wódce, kawy, migdałów i nerkowców. Z informacji zwrotnej od klientki wiem, że sernik spełnił oczekiwania i smakował wszystkim. Więc tym samym z powodzeniem dzielę się z Wami przepisem, a że często jestem pytana o wypieki w formie bezglutenowej czy bez laktozy, to widać, że potrzeba na takie warianty jest.

Teraz możecie korzystać z mojego przepisu bez obaw o dobre samopoczucie i komfort po deserze.

 

Co Ci będzie potrzebne?

Składniki

spód

60 g orzechów włoskich

60 g nerkowców

1 łyżeczka wiórków kokosowych

8-9 daktyli namoczonych w wodzie z 20 ml wódki

masa serowa

1 kg twarogu półtłustego bez laktozy

300 g ugotowanej kaszy jaglanej

4 łyżki cukru kokosowego

4 łyżki miodu

3 małe jajka (dodałam ekologiczne)

ziarenka z 1/2 laski wanilii

20 ml limoncello

skórka otarta z 1/3 cytryny

kilka kropel likieru pomarańczowego (można dodać małą ilość soku wyciśniętego z pomarańczy)

wierzch

kilka łyżek karmelu

nerkowce / orzechy włoskie / mały pokruszony bezik

 

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułRisotto z grzybami i cydrem jabłkowym
na słodko
następny artykułSłodka tarta z konfiturą z płatków róży
Komentarze

4 odpowiedzi na “Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy”

  1. Bartek pisze:

    Bez Laktozy!
    Żona będzie zadowolona 🙂 Będzie mieć niespodziankę w weekend 🙂
    jak wyjdzie ;D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.