serniki pieczone08.05.20191020
SERNIK WIOSENNY Z RICOTTĄ
Smacznego
czytaj przepis

Wiosna w natarciu! A ja w ferworze wypieków na różne okoliczności: komunie, chrzty i urodziny. To własnie ten mały sernik stał się dla wielu pań inspiracją i zostałam wielokrotnie proszona o jego upieczenie w większej wersji. Jest lekki, bardzo kremowy, kilka delikatnych nut smakowych przewija się przez niego, ale w bardzo subtelny sposób. Żaden smak nie jest tym dominującym. Dlatego nazwałam go po prostu sernikiem wiosennym! Udekorowany pierwszymi kwiatami wiosny – bratkami i stokrotkami wygląda świeżo i smacznie!

Próbujcie przepis i niech taki wiosenny sernik zagości na Waszych stołach i talerzykach!

Składniki na formę 18cm

masa serowa

500 g twarogu półtłustego zmielonego

150 g serka ricotta

2 jajka

5-6 łyżek cukru pudru

ziarenka z 1/3 laski wanilii

sok i starta skórka z połowy cytryny

1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem)

spód

80 g ciasteczek czekoladowych

1 łyżka oliwy

4 łyżki mocnej kawy

wierzch

płatki (chipsy) kokosowe

bratki / stokrotki

Wykonanie

spód

Ciasteczka czekoladowe przełożyć do blendera, rozdrobnić na piasek. Masę ciasteczkową przenieś do tortownicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia, polej oliwą i kawą. Całość uklep i wyłóż dokładnie dno formy. Tortownice umieść w lodówce.

masa

Twaróg połącz w misie miksera z ricottą, zmiksuj razem z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, skórką i sokiem z cytryny. W trakcie miksowania wbijaj po jajku. Dodaj likier i krotko zmiksuj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód.

Piekarnik nagrzej do 200C. Umieść sernik na środkowych prążkach piekarnika. Piecz 15 min, a następnie zredukuj temperaturę do 165C i piecz sernik jeszcze przez 40 min.

Sernik studź w uchylonym piekarniku. Chłodny udekoruj wiosennymi kwiatami i płatkami kokosowymi…lub całkiem dowolnie!

Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 2 – mus z mango, banana i brzoskwini
na słodko
BEZA PAVLOVA Z KREMEM CYTRYNOWO – WANILIOWYM I OWOCAMI
na słodko
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.