na słono19.05.20195582
SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI
Smacznego
czytaj przepis

Spaghetti z domowym pesto mogłabym jeść prawie każdego dnia. Tak lubię to danie! Za wspaniały smak, prostotę i szybkość wykonania. wystarczy kilka składników i pyszne danie można przygotować szybciej niż się wydaje. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam wykorzystać sezonowe szparagi, które bardzo lubię i które fantastycznie komponują się z kawałkami szynki parmeńskiej i pesto orzechowym. 

Gorąco polecam przepis!

Danie w zasadzie przygotowuje się samo. Po prostu weźcie duży garnek z grubym dnem, ja użyłam garnka żeliwnego, wrzucajcie po kolei wszystkie składniki, mieszajcie i gotujcie do pożądanego efektu.

Składniki

200-250 g ulubionego makaronu – np. spaghetti

10 łodyg zielonych szparagów

kilka pomidorków koktajlowych

kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek

3-4 płaty szynki parmeńskiej

pesto

spora garść świeżych listków bazylii

garść orzechów włoskich

sól, pieprz czarny

tarty parmezan

Wykonanie

Przygotujmy pesto! Bazylię i orzechy umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na części szparagi. Podsmażamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy szparagi zmiękną, dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kawałki szynki parmeńskiej. 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony przekładamy do garnka i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy także pesto. Delikatnie mieszamy i jeszcze podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami
sałatki
Sałatka z pęczakiem, kurkami, bobem, kolendrą i kardamonem
serniki pieczone
Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym
Komentarze

2 odpowiedzi na “SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI”

  1. Radosław pisze:

    Nie wiem co Wy widzicie w tych szparagach 🙂 Nie mogę się przekonać 🙂

    • Renata Czelny - Kawa pisze:

      Radku, one są naprawdę smacznym dodatkiem 😉 Być może zależy to od przyrządzenia,doprawienia. Polecam wypróbować je w kilku wariantach (daniach) i może się do nich przekonasz 😉 Tego życzę! Daj im szansę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.