na słodko02.06.20193680
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową
Smacznego
czytaj przepis

 

Ten tort pieczony był przeze mnie kilkakrotnie na zamówienie, więc nie będę mogła pokazać Wam zdjęć z przekroju. Tort składa się z trzech blatów biszkoptowych przekładanych musem z truskawek oraz masą śmietankowo – karmelową. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający w smaku. Obłożony płatkami i wiórkami kokosowymi. pasuje na wiele okazji: urodziny, imieniny, komunie, chrzest czy nawet na zwykłe spotkanie rodzinne. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Dla ułatwienia i rozłożenia pracy w czasie blaty biszkoptowe można upiec dzień wcześniej. Polecam gorąco!

Za każdym razem staram się inaczej udekorować wypiek. Używam tylko naturalnych składników – bakalii, motywów roślinnych, np. eukaliptusa, gałązek pistacji, kwiatów czy cukrowych perełek.

Składniki

blaty biszkoptowe

9 jajek (żółtka oddzielone od białek)

9 łyżek cukru pudru

9 łyżek mąki pszennej tortowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka jajek przekładamy do misy miksera. Miksujemy kilka minut na średnich obrotach, gdy z białek powstanie piana po łyżce dodajemy cukier puder, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po żółtku. Masa powinna być pulchna, dobrze ubita. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem (partiami) i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej przed wykonaniem tortu. Wtedy warto go owinąć folia spożywczą, aby nie wysechł. Za pomocą długiego, ostrego noża biszkopt dzielimy na 3 części.

mus truskawkowy

20 świeżych lub mrożonych truskawek 

kilka kropel soku z cytryny

1 opakowanie cukru waniliowego

4 łyżki konfitury truskawkowej

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Truskawki kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka z grubym dnem. Dodajemy sok z cytryny, cukier, konfiturę i blendujemy kilka sekund. Zblendowany mus stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy. W małej szklance mąkę rozrabiamy z 2-3  łyżkami wody. Zarobioną mąkę łączymy z musem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.

krem 

500 g serka mascarpone

300 g śmietany 36%

4-5 łyżek cukru pudru

2-3 łyżki masy krówkowej

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego

W misie umieszczamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami śmietanę, sok z cytryny, masę krówkową, olejek. Miksujemy na puszysty, gładki krem. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężał.

Przełożenie tortu

Każdy blat ponczuję kilkoma łyżkami herbaty cytrynowej. Dolny blat układamy na paterze lub sztywnym podkładzie pod tort. Na biszkopt wykładamy mus truskawkowy (połowę z całości) , a następnie na niego krem śmietankowo – karmelowy. Za pomocą noża lub łopatki delikatnie wyrównujemy krem. Krem przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem.

wykończenie

100 g serka mascarpone

2-3 łyżki śmietany 36%

1 łyżka cukru

1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego

perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem
na słono
Hummus ziołowy
na słodko
Cynamonowe placuszki z wiejskim serkiem
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.