serniki pieczone15.06.20191630
Mini sernik jaglany o smaku cappuccino i Wine & Garden Hotel w Komborni
Smacznego
czytaj przepis

Czerwiec. Lato w pełni wiosny! Jeżeli tylko mam sposobność, smakuję to, co dookoła. W jeden z weekendów jadę do Komborni. To miejsce, które już dawno chciałam zobaczyć. Wine&Garden Hotel to urokliwe miejsce położone daleko od miasta, od szumu, od skupisk ludzkich… Cisza, śpiew ptaków, wspaniałe udogodnienia sprawiają, że człowiek jakby odradzał się…Miejsce sprzyja rekreacji, zapewnia odpoczynek dla oka, ciała, duszy … i dla podniebienia! Wspaniały czas! Kilka ujęć dla podzielenia się. Zapraszam! 

A w przepisie sernik – w małej formie z kaszą jaglaną, z dodatkiem cappuccino. Smakujcie!

Składniki na małą formę 18cm

(ja masę przełożyłam do różnych wielkościowo foremek i ramekinów)

300 g twarogu półtłustego zmielonego

100 g kaszy jaglanej ugotowanej z łyżką cukru pudru

100 g serka mascarpone

2 duże jajka

ziarenka z 1/3 laski wanilii

4 łyżki sypkiego cappuccino waniliowego

4 łyżki cukru pudru lub według ulubionej słodkości

Wykonanie

Kaszę jaglaną wsypujemy na rondelka o grubym dnie, dodajemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, co jakiś czas uzupełniając płyn. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, łączymy z cukrem pudrem i miksujemy, dodając w trakcie miksowania po jajku oraz po łyżce przestudzonej kaszy jaglanej. Następnie czas na wanilię, serek mascarpone i sypkie cappuccino. Masę serową przekładamy do foremek, ramekinów lub małej tortownicy. Pieczemy w 180C przez 45 – 50min. Serniki podajemy schłodzone.

Obiekt składa się z trzech części – dworu (widoczny na zdjęciu), Wine & Garden Hotel (na zdjęciu niżej) oraz budynku z salą konferencyjną.

Nasze lekkie posiłki na krośnieńskim rynku – z racji upalnej pogody razem z koleżankami wybrałyśmy lekkie sałatki – każda inną. Miejsce to restauracja Posmakuj Krosno. 

Miejsce urzekło mnie od razu! Można powiedzieć, że zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia!

Sałatka z grecka w Wine & Garden Hotel

Wszędzie, gdzie mogę, kosztuję serników. Tym razem na moim podniebieniu zagościł sernik chałwowy z sosem malinowym.

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.5
na słono
Fritatta z szynką i warzywami
na słodko
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.