serniki pieczone05.10.2019810
Sernik z soloną wanilią – hit!
Smacznego
czytaj przepis

Zatęskniłam za wynalezieniem nowego smaku sernika… Nie chciałam, aby był pełen różnorodnych składników, lecz przeciwnie – zawierał ich jak najmniej, aby móc podkreślić ich walor. Na myśl przyszło mi mocno czekoladowe brownie z solonym karmelem… I wtedy właśnie postanowiłam, że mój nowy smak sernika będzie zawierał w sobie sól. Aby nadać masie smak,  doprawiłam ją sporą ilością wanilii, którą następnie posoliłam! I wyszło niebo w gębie!  Sernik z soloną wanilią! Sernik jest kremowy, mazisty, bardzo waniliowy. Solą posypałam także ugnieciony już spód z herbatników. Dla przełamania wanilii w twarogu dodałam odrobinę soku ze świeżej cytryny. 

Próbujcie!

A czeho potrzebujesz, aby upiec sernik z soloną wanilią?

spód

150 g herbatników

80 g stopionego masła

szczypta soli

masa serowa

800 g tłustego twarogu dwukrotnie mielonego

400 g półtłustego twarogu dwukrotnie mielonego

5 jajek

ziarenka wanilii z całej laski

niepełna szklanka cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

odważna szczypta soli

Wykonanie

spód

Herbatniki zblenduj na „piasek”, dodaj stopione masło i taką masą wylep tortownicę 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Uklep spód i lekko oprósz solą.

masa serowa

Oba rodzaje twarogu zmiel dwukrotnie, przełóż do misy miksera, dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach. W trakcie miksowania dodawaj po całym jajku. Z laski wanilii wydrąż końcówką ostrego noża wszystkie ziarenka, dodaj do miksowanej masy. Teraz czas na sok z cytryny i sól. 

Masę serową przełóż na herbatnikowy spód, wyrównaj wierzch, aby nie było na nim pęcherzyków powietrza. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C w opcji pieczenia góra-dół. Piecz w tej temperaturze przez 30 min, a następnie kolejne 30-40min w 170C. Upieczony sernik studź w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu sernik schłodź w lodówce. A następnie smakuj, smakuj, smakuj…

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką
na słono
Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem
na słodko
Herbata imbirowa
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.