na słodko01.12.2019870
Muffiny z malinami i piernikami
Smacznego
czytaj przepis

Od pewnego czasu codziennie wieczorami przygotowuję sobie ciepłe mleko z miodem i cynamonem. Jednego wieczoru do mojego napoju wkruszyłam także połowę małego piernika, który jako ostatni leżał na talerzyku po wizycie gości. Mleko było przepyszne! Jako że rodzinnie lubimy pierniki, następnego dnia w sklepie kupiłam kolejną paczkę. Część z nich została wykorzystana do dzisiejszego przepisu. I nie ma co ukrywać – te muffinki pachną już świętami. Chciałam także, aby mrożone maliny były w nich wspomnieniem słodkiego lata! Całość wyszła pysznie!

Składniki na 12 sztuk

2 jajka

200 g gorzkiej czekolady

5-6 pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem)

80 g masła

150 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g brązowego cukru (nada karmelowego smaku

250 g mąki tortowej 

1 szklanka mrożonych malin

do dekoracji – czekolada, płatki suszonej róży, żurawina

Wykonanie

W rondelku o grubym dnie rozpuść połamaną na kawałki czekoladę (150g) z masłem. Lekko przestudź. Następnie dodaj mleko, wbij jajka i za pomocą miotełki wymieszaj na jednolitą masę. 

Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Połącz z masą czekoladową. Na samym końcu dodaj pokruszone na drobno pierniki i nierozmrożone maliny. Delikatnie wymieszaj całość.

Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami, a następnie napełnij je masą do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 min.

Dekoracja: resztkę czekolady (50g) rozpuść z kawałeczkiem masła i od razu polej babeczki. Na przestygniętej polewie ułóż płatki suszonej róży, żurawinę, możesz muffinki udekorować dowolnie, np. płatkami migdałowymi, orzechami, a nawet pokruszyć pierniki. 

Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Dorsz w sosie kurkowym z brokułami
na słono
Chleb żytni na zakwasie
na słodko
Ciasteczka lawendowe
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.