na słono17.01.202094252
Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym
Smacznego
czytaj przepis

Zastanawiałam się, co Wam napisać w pierwszym moim poście w tym roku. Nie ma mnie teraz w Raju tyle, co kiedyś. Ale to nie znaczy, że odwróciłam się od kulinariów i smaków, które uwielbiam. Nadal poznaję, smakuję. Ale chyba potrzebuję jakiejś przerwy w pisaniu. Z prostej przyczyny. Z braku weny. Czasem tak jest, że przychodzi taki czas, że to, co do tej pory robiliśmy, przestaje nam sprawiać przyjemność, nie cieszy. Dlatego wtedy robię sobie taki wewnętrzny “przystanek stop”, aby wziąć oddech, przeczekać, poczekać na inspirację, na ten lepszy moment. To ludzkie i takie życiowe, prawda?

Dziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. To prosta i pyszna potrawa! Polecam. Jedzcie do woli.

Składniki na 2 porcje

250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli spinaci)

100 g wędzonego boczku

garść startego parmezanu

100 g śmietanki kremówki 30%

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

300 g mleka

szczypta pieprzu / sól do smaku / szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na suchej patelni. Odkładamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płaskie łyżki mąki, mieszamy, zalewamy śmietanką i energicznie mieszamy. Następnie porcjami dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem, gałką i solą. Sos powinien być rzadki, ale zwarty. Makaron przekładamy do dużego półmiska, dorzucamy boczek i całość delikatnie łączymy z sosem. Całość oprószamy tartym parmezanem. Gotowe!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Korzenne ciasto z żurawiną, gruszką i migdałami
sałatki
Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą
na słodko
Tort korzenny z kremem cynamonowym
Komentarze

2 responses to “Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym”

  1. Internetowa says:

    Ojeju jak to super wygląda chyba zrobię dziś wieczorem 😉

  2. eko says:

    Jest super 😉 Smakuje przepysznie 🙂

Leave a Reply to eko Cancel reply

Your email address will not be published.