serniki pieczone17.10.202143600
KREMOWY SERNIK WANILIOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWO – RÓŻANYM
Smacznego
czytaj przepis

SERNIK, SERNIK…

CZY WAM JESIENIĄ TEŻ TAK SMAKUJE? TEN BARDZIEJ PRZYPOMINA WCZESNE LATO, GDYŻ MA W SOBIE SMAKI TRUSKAWKI I RÓŻY. TAKIE POŁĄCZENIE NADAJE MU BARDZO CIEKAWY SMAK.

ZACHĘCAM!

Co jest potrzebne?

spód

100g ciemnych herbatników

5-6 łyżek topionego masła

masa serowa

800 g mielonego twarogu półtłustego

2 – łyżki śmietanki 36%

5 jajek

3/4 szklanki cukru pudru

ziarenka z 1/2 laski wanilii

3 łyżeczki soku z cytryny

mus truskawkowo – różany

6 -8 dużych truskawek świeżych lub mrożonych

1 cukier waniliowy

4 łyżeczki konfitury różanej

Wykonanie

Herbatniki blendujemy na drobny piasek, łączymy ze stopionym masłem, wykładamy do tortownicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy dno i tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

Twaróg miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny, cukrem i mascarpone. Wbijamy po jajku. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników.

Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie i zasypujemy cukrem waniliowym. Na małym gazie podgrzewamy, rozdrabniając widelcem owoce. Powinny puścić sok. Gdy truskawki będą już przypominać mus, można dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy i wykładamy na schłodzony czekoladowy spód.

Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik piekłam bez termoobiegu.

Upieczony sernik schładzamy w uchylonym piekarniku, aby szybko nie opadł.

I gotowy!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki
Sernikowy zawrót głowy – rozmowa z Tomaszem Słodkim o mojej pasji pieczenia
na słodko
Ciasto serowe z karmelem na herbatnikach
na słodko
Koktajl melonowo-malinowy z miodem z koniczyny
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.