na słodko26.07.201228213
Tarta czekoladowa z jeżynami, czereśniami i kremem waniliowym
Smacznego
czytaj przepis
„Kto raz zajmował się
spełnianiem pragnień,
nigdy nie będzie
całkowicie wolny od takich odruchów”.
/J.Harris”Czekolada”/
Kwadrans po północy, a ja parzę kolejną filiżankę herbaty.
Czytam „Czekoladę” Joanne Harris i słucham w kółko jak Freddie Mercury śpiewa
„Delilah”. Bardzo lubię ten kawałek. Za oknem deszcz, koniuszek księżyca chowa
się za nocną chmurą.
Z kuchni dochodzi smakowity zapach tarty
czereśniowo-jeżynowej, którą piekę z myślą o pani M. i panu K. – moich
serdecznych znajomych, którzy pozwolili mi buszować do woli w ich domowej
bibliotece i dali pozwolenie na wyniesienie kilku sztuk interesujących mnie
ksiąg.;) Dziś wiozę do nich pożyczone książki i …kawałek raju dla podniebienia.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 2 jajka
  • 50g czekolady deserowej
  • 1 łyżka kakao
  • 200g cukru pudru
  • 100g masła
  • 50g mąki

Masło zmiksować z cukrem, dodawać po jajku. Następnie wsypać kakao, stopiona w kąpieli wodnej czekoladę i na końcu przesiać mąkę.

Formę do tarty nasmarować mocno masłem o posypać bułką. Przelać ciasto do formy. Zapiekać ok.10-15min w 180C.

Składniki na krem waniliowy:

  •  2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50g cukru Muscavado
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100ml maślanki
  • 100ml śmietanki 30%

Jajko, żółtka zmiksować na gładką masę z mieszanką cukrów, esencją, miodem i mąką. Na samym końcu dodać maślankę i śmietankę.

Owoce:

  • 100g czereśni
  • 100g jeżyn

Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć owoce. Porozkładać równomiernie. Zalać waniliowym kremem. Całość piec ok. 40min w 180C., tak, aby wierzch ściął się. (Od czasu do czasu włączałam termoobieg.)

Dobrego popołudnia! 😉

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Pałac Cieleśnica
na słodko
Ciasteczka lawendowe
na słono
Chleb na płatkach owsianych
Komentarze

13 responses to “Tarta czekoladowa z jeżynami, czereśniami i kremem waniliowym”

  1. Beatrice says:

    Wygląda po prostu rewlacyjnie! Absolutnie do wypróbowania! Nie mogę wyjść z zachwytu, świetne wszystko się komponuje, a te zanurzone owoce tak strasznie kuszą… Pycha!

  2. Inka says:

    ciasto prezentuje się świetnie, a smakuje, domyślam się, jeszcze lepiej:) Połączenie jeżyn i wiśni… mmm… zazdroszczę uczty!

  3. Pięknie wygląda… Przypomniałaś mi właśnie o istnieniu jeżyn- całe wieki ich nie jadłam!

  4. Magda says:

    ta tarta się do mnie uśmiecha! 🙂

  5. Ola says:

    mmm jak dawno nie jadłam tarty na słodko 😉

  6. Ola says:

    tytuł adekwatny do przepisu:)

  7. Monica says:

    O lala! Wspaniała! Wygląda fantastycznie:)

  8. Pinamint says:

    mmm…pychota ^^

  9. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & assist other customers like its aided me. Great job.

Leave a Reply to Beatrice Cancel reply

Your email address will not be published.