na słodko18.09.201241422
Bananowe clafoutis
Smacznego
czytaj przepis

Tę bananową “pierzynę” z ciasta smakowałam podczas porannego, leniwego śniadania…
Nadal nie przestawiłam się na czas “pourlopowy”…
Coś długo mi to przychodzi w tym roku…
Wciąż warczę na dzwoniący budzik…
Ale te banany w ciepłym cieście…hmmm…rekompensują zamglony, poranny, jesienny chłód i konieczność wyjścia z domu.
Przepis na ten francuski deser został zaczerpnięty ze specjalnego, letniego numeru “Moje gotowanie” w postaci małej książeczki.
Książeczka została kupiona w celu zabicia czasu w podróży, ot tak!
I aby nie została zapomniana i niewykorzystana, postanowiłam wypróbować choć jeden z przepisów. Owoce zostały zamienione, gdyż wg przepisu clofoutis powinno być z czereśniami, a  u mnie pysznią się banany!
Jedna porcja uraczyła moich sąsiadów, którzy… po prostu bardzo tego potrzebowali ;)))



Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 100g mąki
  • 150 ml mleka
  • 5 łyżek śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • płatki migdałowe
  • 2 banany

Wykonanie:
Jajka i żółtko miksujemy z cukrem na gładką masę. Dolewamy stopniowo mleko i dodajemy śmietankę, na koniec przesiewamy mąkę i dodajemy olejek.
Obieramy banany i plasterki rozkładamy w nasmarowanych masłem foremkach żaroodpornych. Zostawiamy kilka plasterków na sam wierzch. Zalewamy ciastem, na wierzch wykładamy pozostałe plasterki bananów i całość posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w 180C ok. 45min.
Podajemy ciepłe lub letnie.
Clfoutis jest pyszne z sosem toffi.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tea Time
na słodko
Kawiarenki, na na na…
na słono
Pan Indyk w towarzystwie tłuściutkiego boczku i pani pieczarki
Komentarze

22 responses to “Bananowe clafoutis”

  1. Amber says:

    Doskonale się prezentuje!
    Bananowego jeszcze nie jadłam.
    Chyba do Ciebie wpadnę…

  2. matylda says:

    to musi być wyjątkowo pyszne. 🙂

  3. piotej says:

    super pomysł;)

  4. Beatrice says:

    Jestem bardzo ciekawa smaku 🙂 Robiłam z czereśniami i bardzo mi posmakowało, więc i z bananami pewnie też 🙂

  5. Elexis says:

    Takie cudo na śniadanie to bym chętnie posmakowała:D

  6. Magda says:

    oj, az slinka cieknie .. 🙂

    • Magda says:

      tez tęskniłam! dlatego cieszę się z powrotu 🙂

  7. Kaś says:

    mmm bardzo lubię clafoutis! a z sosem toffi – toż to można się rozpływać ze smaku przy każdym kęsie 🙂

  8. Dominika says:

    ojej rozmarzyłam się … 🙂

  9. Jesteś boginią słodkości! Ale chyba nie zjadasz tego wszystkiego sama? 😛

  10. Aga says:

    To wygląda jak istny gejzer energii!! Dla takiego przysmaku warto wstać wcześniej.. Pyszności.

  11. Magda says:

    przyznam, ze miałam obawy przed tym sufletem 🙂 ale w końcu eksperymenty w kuchni to coś, co lubię, wiec postanowiłam zaryzykować! i ani przez chwile nie żałowałam swojej decyzji, gdy go jadłam 🙂

  12. Anonimowy says:

    Super, pysznie i wspaniale!
    Jak tak poczytam to się rozpływam i smakuję te Twoje cudne – dania i smakołyki!
    Jestem pod wrażeniem i trzymam kciuki za Twojego BLOGA!
    Buziaki i podziękowania, jak tak poczytam to świat jest piękniejszy i jeszcze smaczniejszy!
    Pozdrawiam Małgosia Kordyl

  13. Anonimowy says:

    oj mi tez slinka cieknie ale polaczenie biajej maki cukru i jajek wywoluje candide i poprostu jem warzywka surowe z woda pyszneeeeeeeeeeeeeeeeeeeee oczyszczaja organizm superrrrrrrrrrrrrrrrr zamiast kawy kiedys wypijalam 3 4 ispalam a dzisiaj nie pije tego i mam cisnienie jak nowo narodzona ,,,,,,,

  14. Anonimowy says:

    rano do blendera wkladasz na co masz ochote ja lubie zielone wiec troche szpinaku marchewki jarmuz superrrrrrr acha mozecie laczyc warzywka z czosnkiem np,1 2 zabki cebulki to wszystko nie gotowane tylko czyste wyszorowane popijcie tylko kilka dni i zobaczycie efekty ,najbardziej z objawami zmeczenia ,ostrukcja,wzdecia to jest super

  15. Anonimowy says:

    ale owocowe tez mozna bardzo pyszne ale nie mieszac za duzo na raz jest najlepiej albo na jogurtach ja pije na zimnej wodzie dobrej

  16. Anonimowy says:

    candida nas zjada

  17. What’s up friends, pleasant post and fastidious urging commented at this place, I am truly enjoying by these.

  18. Ava Dowd says:

    Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to generate a good article… but what can I say… I put things off a whole lot and never seem to get nearly anything done.

  19. David Piper says:

    I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any browser compatibility problems?

  20. Piers Terry says:

    I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  21. Ella Fraser says:

    There are a lot of Apps that are designed to help you lose those extra pounds. Article Source: a Nutrition Coach Liz Copeland shows people who find healthy eating difficult how to change their beliefs and behaviours around food so they can eat well, look good and feel great. A variety of antiparasitic drugs, such as medendazole, are used to treat these infections.

Leave a Reply

Your email address will not be published.