na słodko01.01.201337222
Piernikowa panna cotta
Smacznego
czytaj przepis
Niezapłacony mandat, stary rachunek za zakupy, kartka z kalendarza z przepisem na sierpniowy deser…
Sms z życzeniami, w kieszeni kurtki skasowany bilet, pocztówka z wakacji…
Wszystko to przypomina, że stary rok jeszcze nie tak daleko, ale już za nami.
Od dziś nowe, pełne planów, marzeń i nadziei dni!
Wszystkim moim czytelnikom życzę Dobrego Nowego Roku!
A na słodki ząbek panna cotta w wydaniu piernikowym.

Składniki:
200ml śmietanki kremówki
200ml mleka
60g cukru trzcinowego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka imbiru
kropla olejku pomarańczowego
Wykonanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. W rondelku umieścić śmietankę, mleko, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewać, stale mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Żelatynę lekko podgrzać, aby dobrze się rozpuściła, lekko przestudzić, następnie połączyć z śmietanką. Całość wymieszać bardzo dokładnie, opcjonalnie można dodać kroplę olejku pomarańczowego. Bardzo lubię połączenie pomarańczy z przyprawą piernikową, więc w ten sposób urozmaiciłam smakowo ten deser.
Deser przelać do foremek, odczekać, aż przestygnie i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Tuż przed podaniem foremki wkładamy na moment do gorącej wody, co ułatwi nam przełożenie deseru na talerzyk.

Smacznego!
Na zdjęciu podane z morelami z puszki i kremem balsamicznym.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Galaretka truskawkowa z różowym winem
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 2 – mus z mango, banana i brzoskwini
na słono
Chilli con carne
Komentarze

22 responses to “Piernikowa panna cotta”

  1. Elexis says:

    Oby te marzenia się spełniły! Super deser:)

  2. whiness says:

    Boski deserek 🙂 Pierniczkowe klimaty według mnie wciąż rządzą.

    Dużo szczęścia w Nowym Roku!

  3. Anonimowy says:

    Dobrego i smacznego Roku 2013!
    Gotuj i dziel się z nami nadal, będzie piękniej!

  4. Kasia Cukier says:

    Renatko, dużo szczęścia w Nowym Roku 🙂 Jak Ci się Sylwester udał? nożki nie bolą od pląsania po parkiecie? :))) Panna cotta wspaniała 🙂 muszę zrobić taką póki klimat świąteczny jeszcze w powietrzu 🙂

  5. Marzena says:

    Pięknie rozpoczęłaś Nowy Rok:-) Wyjątkowego i smacznego Nowego Roku!

  6. Karmel says:

    jaki apetyczny deser! ja tu z rana bez śniadania i taki widok;)) mniam!

  7. Ola says:

    ale elegancko! jak z restauracji!

  8. Magda says:

    Ho, ho – wygląda obłędnie! Zapewne bardziej wyrazista niż tradycyjna. Super pomysł..

  9. kruszyna says:

    O rany, ależ ten deser musi być pyszny! :))

  10. Wspaniała! Piernikowej jeszcze nie robiłam – nadrobię to szybko:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Pozdrawiam ciepło:)

  11. Julia ♥ says:

    uwielbiam pannę cottę, pomimimo, że jadłam ją raz 🙂 ta musi być świetna! 😉

  12. Bardzo kusząco wygląda :}

  13. Amber says:

    Wspaniała!
    I przypomina świąteczny piernikowy grudzień.
    Pyszności w Nowym Roku!

  14. gin says:

    Bardzo mi się podoba takie wydanie panny cotty 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.