na słodko24.02.201419321
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci
Smacznego
czytaj przepis

To efekt mojej obecnej lektury. Całkowicie pochłonęła mnie pozycja Frances Mayes „Pod słońcem Toskanii”, że wręcz poczułam proste, włoskie smaki płynące z kart książki. Jeden z przepisów spodobał mi się szczególnie. Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci, które „wydaje się początkiem i końcem włoskich deserów”. Można go zasmakować w wielu włoskich kawiarniach czy barach. To taki klasyk cukierniczy. Więc dlaczego nie upiec go też w polskiej, domowej kuchni?
Oto mój efekt. Przepis na ciasto wzbogaciłam nutą mango. Bo nie byłabym sobą…;)

/przepis z książki E.Mórawskiej „White Plate.Słodkie”/
Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
70g cukru pudru
150g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka olejku o smaku mango
budyń
500ml mleka
skórka starta z 1 cytryny
3 żółtka
100g cukru pudru
50g mąki pszennej
wierzch
50-70g orzeszków piniowych
1 jajko do posmarowania wierzchu
cukier puder
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, cukier, sól i cukier. Dodać masło, jajko, żółtko, aromaty i zagnieść ciasto, które należy podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Większą częścią wylepić tortownicę i jej brzegi (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Mniejszą część rozwałkować na kształt tortownicy i także schłodzić.
W rondelku zagotować mleko ze skórką cytrynową. W garnku żółtka utrzeć z cukrem pudrem na  kogel-mogel. Ucierając, dodawać mąkę. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumykiem mleko. Garnek umieścić na gazie, gotować budyń, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gdy budyń zgęstnieje, garnek zestawić z ognia, wierzch przykryć folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch.
Budyń przełożyć na schłodzone ciasto, wyrównać, przykryć rozwałkowaną częścią ciasta, zlepić brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać orzeszkami piniowymi. Piec 50 minut w 180C. Podawać posypane cukrem pudrem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa z suszonych pomidorów z ziołowym serkiem
na słodko
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem
na słodko
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną
Komentarze

21 odpowiedzi na “Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci”

  1. Natalie pisze:

    Uwielbiam mango a w cieście to musi być poezja! 🙂

  2. Amber pisze:

    Piękne w Twoim wykonaniu!
    Uwielbiam to ciasto.

  3. Marzena pisze:

    Fajnie wygląda ta warstwa budyniu pomiędzy ciastem. Ja teraz mam ochotę włożyć tam palucha i pobróbować tej budyniowej masy;-)

  4. Monika pisze:

    Wyszło Rewelacyjnie!:)

  5. Karmel pisze:

    Ale to musi być pyszne!

  6. Olka pisze:

    Pięknie wygląda….. a dodatkiem mango mnie kupiłaś…. :))
    Pyyyszota…!!!

  7. Ewa Kuchennie pisze:

    Wygląda OBŁĘDNIE!! Cudne :))

  8. Marta pisze:

    właśnie teraz marzy mi się kawałeczek! nawet nie wiedziałam, że jest taki olejek
    smak mango bardzo lubię 🙂

  9. Ola pisze:

    ale mnie zaczęło przysysać jak patrze na to ciasto 🙁

  10. Sosna pisze:

    Wygląda na proste i jak zwykle wspaniałe w smaku 🙂

  11. Anika pisze:

    Wygląda megasmacznie!:)

  12. Aga pisze:

    Cudowne!! Bardzo oryginalna propozycja dla polskiego podniebienia, wnętrze jest nietypowe, ale jakże fascynujące!

  13. Ruth Smith pisze:

    When some one searches for his vital thing, so he/she wants to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

  14. I am constantly searching online for ideas that can assist me. Thank you!

  15. Jacob Peake pisze:

    my ugs very fashioneble highest rated radar detector

  16. Liam Terry pisze:

    Hello! I simply wish to give you a big thumbs up for your great information you have got here on this post.I will be returning to your web site for more soon.

  17. Angela Young pisze:

    Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

  18. Olivia Davies pisze:

    Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and wonderful design and style.

Pozostaw odpowiedź Anika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.