serniki na zimno30.05.2014133113
Sernik na zimno z truskawkami, mleczkiem kokosowym i białą czekoladą
Smacznego
czytaj przepis

Czytam nową książkę.
Na balkonie nowe pędy pelargonii.
Do przepiśnika zanotowany nowy przepis do wypróbowania.
Na wieszaku nowa, turkusowa, letnia sukienka.
Mama przynosi mi białe tulipany, ja kupuję jej białe piwonie.
Kroję majowe, pyszne ciasto. Z truskawkami.
Częstujcie się!

 

 

 Składniki:
600g twarogu półtłustego
400ml mleczka kokosowego
2/3 szkl cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
skórka i sok z 1 pomarańczy
skórka i sok z 1 limonki
6 łyżeczek żelatyny
200g białej czekolady
300g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 paczka biszkoptów
Wykonanie:

Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, dodać do masy serowej. Sok z limonki i pomarańczy oraz pozostałą wodę kokosową wymieszać z kubeczku, dosypać żelatynę, aby namoczyła się, następnie podgrzać ją do rozpuszczenia, zdjąć z ognia, przestudzić.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Teraz delikatnie należy wlać przestudzoną żelatynę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. 
Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ciasno ułożyć biszkopty. Masę serową przełożyć na biszkopty. Umyte i przepołowione truskawki wciskać w masę. Schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną przełożyć za pomocą łyżki na zastygnięty sernik. Schłodzić ponownie.
Smacznego!
/przepis z bloga Kwestia Smaku z moimi niewielkimi zmianami i modyfikacją ilości składników/

 










Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym
na słono
Puszyste bułeczki pszenne
kulinarne podróże
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny
Komentarze

13 responses to “Sernik na zimno z truskawkami, mleczkiem kokosowym i białą czekoladą”

  1. Sernik jak marzenie. Galaretka jak tafla lodu. Pięknie się prezentuje. Mimo późnej pory chętnie zjadłabym kawałek tego zimnego sernika 🙂

  2. Marcela says:

    Łał! świetne! muszę spróbować!

  3. Sosna says:

    To jedno z moich najlepszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Prezentuje się idealnie! 🙂

  4. Kasia says:

    Oj pychotka, pychotka 🙂

  5. gin says:

    Z truskawkami – najlepsze 🙂

  6. Martha says:

    Wygląda wspaniale! ; )
    Idealne ciasto na lato!

  7. Ivka says:

    Taki serniczek to dla mnie kwintesencja lata (zbliżającego się:)

  8. Olka says:

    Pyszniasty i przepiękny :))

  9. Wygląda wyśmienicie 🙂

  10. Amber says:

    Reniu,
    mogę poprosić…?

  11. DżemDżus says:

    Kawałeczek dla mnie poproszę, przyślę umyślnego, jeśli pozwolisz. 🙂

  12. Nice weblog here! Additionally your site quite a bit up very fast! What web host are you using? Can I am getting your associate link on your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

  13. When i considered this would end up being a few tedious aged publish, however it paid for for my personal moment. I am going to write-up a keyword rich link for this page upon the weblog. I am certain my own website visitors will find that very beneficial

Leave a Reply

Your email address will not be published.