na słodko16.05.201446616
Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką
Smacznego
czytaj przepis
Co można upiec na majowe popołudnie? Biszkopt.
A jak można smacznie urozmaicić biszkopt? Dodając do niego owoce.
Ale takie ciasto piekłam wielokrotnie…
A gdyby tak mały dodatek w postaci niebanalnej kruszonki?
Tak właśnie pomyślałam, stojąc na balkonie i patrząc na doniczkę z przepięknie wybujałą miętą pomarańczową.
I tak oto powstało moje lekkie, wilgotne ciasto biszkoptowe, niezwykle aromatyczne dzięki kruszonce i soczyste za sprawą owoców.

Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
160ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350g mrożonych owoców (maliny, borówki, wiśnie, porzeczka)
garść listków bazylii
garść listków mięty pomarańczowej
50g masła
3 płaskie łyżki mąki
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Najpierw dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy. Następnie dodajemy po żółtku i miksujemy na wolniejszych obrotach, wlewamy olej. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie łączymy składniki mieszając łopatką lub drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy (30×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy mrożone owoce.
Przygotowujemy kruszonkę.Bazylię i miętę drobniutko kroimy lub rozdrabniamy w blenderze. W naczyniu umieszczamy masło, mąkę, wiórka,cukier oraz zioła. Palcami łączymy składniki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 170C ok.35-40min. do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tarteletki rabarbarowe z brązowym cukrem i migdałami
na słodko
Tort kremowo-wiśniowy
na słodko
czekoladowo-kawowy mus
Komentarze

16 responses to “Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką”

  1. Piękne, żółciutkie ciasto. Do tego owoce i ta kruszonka… ummmm. Czego chcieć więcej? Pychota 🙂

  2. Ola says:

    podoba mi się ten pomysł na kruszonkę!

  3. Marcela says:

    mmm… kocham takie puszysce ciasta….

  4. Kasia says:

    Bardzo oryginalne smaki, już zapisuję sobie ten przepis 🙂

  5. Ivka says:

    Kuszące ciasto!

  6. Olka says:

    Chcę kawałeczek :)) ta kruszonka brzmi bardzo oryginalnie…..:)) już od jakiegoś czasu,, chodzi za mną,, taki wypiek na słodko z dodatkiem bazylii…. i bardzo ciekawa jestem smaku….

  7. gin says:

    Zupełnie wyjątkowa ta kruszonka, musiała nadać ciastu nowego charakteru 🙂

  8. Aska gotuje says:

    Renula ta kruszonka to, niebanalny pomysl, jestem bardzo ciekawa wyprobuje:)

  9. Martha says:

    Przepiękne ciasto! ; )
    Świetny kolor!
    Ciekawy pomysł na kruszonkę. *.*

  10. Mniam, wygląda mega apetycznie 😉
    Zapraszam do mnie na domowe lody – prosty przepis 😉
    wenus-lifestyle

  11. Marta says:

    kruszonka zapowiada się bardzo ciekawie!

  12. Back Taste says:

    Boska kruszonka:) jestem ciekawa, bardzo ciekawa!

  13. I have been examinating out many of your articles and i can state pretty nice stuff. I will make sure to bookmark your website.

  14. The Earth is physically changing, global warming or global cooling, as the case seems to be, predict an impending restructuring of the planetary weather system, at a devastating impact to all planetary life. What other systems of life can receive and even transmit information through the ZPF. In your opinion, what’s the biggest limitation for content on mobile devices.

  15. Hello there, I found your site by means of Google at the same time as searching for a similar matter, your web site came up, it seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  16. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to trade techniques with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

Leave a Reply

Your email address will not be published.